Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Lietadlo, ktoré nad Švédskom ohrozilo komerčný stroj, bolo ruské

Obsluha pozorovacieho zariadenia na palube lietadla. Foto: TASR/Martin Baumann

Hlavný veliteľ švédskeho vojenského letectva, generálmajor Micael Byden povedal, že rádiové odpovedače vojenského lietadla, vďaka ktorým je viditeľné na komerčnom radare, boli vypnuté.

Kodaň 13. decembra (TASR) - Zahraničné vojenské lietadlo, ktoré sa v piatok vo vzdušnom priestore nad južným Švédskom takmer zrazilo s komerčným dopravným lietadlom letiacim z dánskej Kodane, bolo ruské.

Informovala o tom dnes ruská agentúra TASS, ktorá citovala švédskeho ministra obrany Petra Hultqvista, ktorý dodal, že v čase incidentu mal ruský stroj vypnuté zariadenie umožňujúce jeho identifikáciu.

Minister to podľa švédskej televízie SVT označil za "nemiestne a nezodpovedné," keďže to môže viesť k obetiam na životoch. Podľa TASS, odvolávajúcej sa na denník Dagens Nyheter, sa incident odohral v piatok južne od Malmö.

Hlavný veliteľ švédskeho vojenského letectva, generálmajor Micael Byden, dnes povedal, že rádiové odpovedače vojenského lietadla, vďaka ktorým je viditeľné na komerčnom radare, boli vypnuté. Švédsko vyslalo do vzduchu stíhačky, aby ho identifikovali, Byden však odmietol zverejniť, ktorej krajine stroj patril.

Podľa Bydonových slov bol incident, ku ktorému došlo v medzinárodnom vzdušnom priestore v piatok na poludnie "dosť vážny". Dodal, že ihneď nariadili komerčnému lietadlu zmeniť kurz.

Vzdialenosť, na akú sa v piatok k sebe priblížili obe lietadlá, bola podľa Bydena väčšia ako v marci, keď sa ruské lietadlo letiace s vypnutými rádiovými odpovedačmi a lietadlo SAS letiace z Kodane ocitli iba 100 metrov od seba.

Rusko odmieta, že nad Baltským morom sa opäť znova takmer zrazili lietadlá

Ruské ministerstvo obrany odmietlo dnes tvrdenie Švédska, že tento rok sa nad touto škandinávskou krajinou už po druhý raz takmer zrazilo ruské vojenské lietadlo s lietadlom dopravným. Informuje o tom agentúra AP.

Hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov dnes povedal, že vojenské lietadlo letelo v bezpečnej vzdialenosti od trás civilných letov a od zmieneného dopravného lietadla bolo vzdialené 70 kilometrov.

V stanovisku uverejnenom ruskými tlačovými agentúrami hovorca konštatuje, že v tej istej oblasti lietava aj prieskumné lietadlo NATO.

Rusko v posledných mesiacoch zvýšilo svoju vojenskú prítomnosť v oblasti Baltského mora, komentuje AP.