Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Muž dostal takmer dva roky väzenia za sledovanie tibetských exulantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dordžiho Gjancana zatkli vo Švédsku 26. februára v roku 2017.

Kodaň 15. júna (TASR) - Švédsky súd uznal za vinného zo špionáže Dordžiho Gjancana, ktorý v tejto severskej krajine údajne v mene čínskych tajných služieb sledoval tibetských exulantov, a odsúdil ho na 22 mesiacov väzenia. Informovala o tom agentúra AP.

Súd v okrese Södertörn neďaleko Štokholmu uznal 49-ročného Tibeťana, ktorý pracoval pre rozhlasovú stanicu podporujúcu Tibet, za vinného zo "závažnej protizákonnej spravodajskej aktivity". Tej sa mal dopustiť v období od júla 2015 do februára 2017.

Sudca Daniel Eriksson uviedol, že vyšetrovanie švédskej tajnej služby dokázalo, že Gjancan "niekoľkokrát cestoval do Poľska na stretnutie s čínskym tajným agentom". Tieto stretnutia boli podľa súdu "súčasťou komplexnej kampane tajnej služby zameranej na ľudí tibetského pôvodu."

Eriksson dodal, že tieto informácie "možno spôsobili Tibeťanom vo Švédsku i v zahraničí obrovskú ujmu."

Gjancana zatkli vo Švédsku 26. februára v roku 2017.

Čínska armáda prebrala kontrolu nad Tibetom v roku 1950. Obsadenie tohto himalájskeho regiónu označuje Peking za "mierumilovné oslobodenie". Medzinárodné ľudskoprávne skupiny i tibetskí vyhnanci však kontrolu Číny nad týmto regiónom odsudzujú, pričom tvrdia, že všadeprítomný dohľad i ozbrojené sily slúžia na zastrašovanie a potláčanie opozície. Peking tieto obvinenia odmieta.

Vo Švédsku žije podľa údajov miestnej tibetskej komunity momentálne okolo 140 Tibeťanov.