Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Švédsko oficiálne uznalo Palestínu ako štát

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová reční na tlačovej konferencii v Štokholme vo štvrtok 30. októbra 2014. Švédska stredoľavá vláda vo štvrtok oficiálne uznala Palestínu ako štát. Švédsko sa stalo prvou významnejšou európskou krajinou, ktorá tak dosiaľ urobila. Foto: TASR/AP

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás rozhodnutie Švédska pochválil. V Izraeli však postup Štokholmu vyvolal kritiku a v Spojených štátoch nespokojnosť.

Štokholm 30. októbra (TASR) - Švédska vláda dnes oficiálne uznala Palestínu ako štát. Švédsko sa tak stalo prvou západoeurópskou krajinou, ktorá pristúpila k takémuto kroku.

Rozhodnutie Švédska podľa agentúry Reuters odráža rastúcu medzinárodnú frustráciu zo stagnujúceho izraelsko-palestínskeho mierového procesu.

Ako uviedla švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová, vláda dúfa, že uznanie Palestíny prinesie novú dynamiku do situácie na Blízkom východe.

"Naše rozhodnutie prichádza v kritickom čase, pretože za posledný rok sme videli, ako sa mierové rokovania pozastavili, ako rozhodnutia o nových osadách na okupovaných palestínskych územiach skomplikovali dvojštátne riešenie a ako sa do Gazy vrátilo násilie," povedala Wallströmová.

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás rozhodnutie Švédska pochválil. V Izraeli však postup Štokholmu vyvolal kritiku a v Spojených štátoch nespokojnosť, napísal Reuters.

Wallströmová však odmietla obvinenia, že Švédsko nadržiava jednej strane blízkovýchodného konfliktu. Ministerka dúfa, že Palestínu uznajú aj ďalšie krajiny Európskej únie.

Palestínske úrady v súčasnosti nemajú plnú kontrolu nad územiami obývanými Palestínčanmi, ktoré nemajú ani fixné hranice. Palestína však podľa Wallströmovej napriek tomu splnila kritériá medzinárodného práva na svoje uznanie.

Palestínčania sa usilujú o štátnosť v Izraelom okupovanom Predjordánsku, v pásme Gazy, na ktoré je uvalená blokáda, aj vo východnom Jeruzaleme ako zamýšľanom hlavnom meste. Organizácia Spojených národov de facto schválila uznanie štátu Palestína v roku 2012, avšak EÚ a väčšina členských štátov ho ešte oficiálne neuznala.