Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Švédsko po zistení vtáčej chrípky v Dánsku zvýšilo stupeň ohrozenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vírus H5N8 zaznamenali hygienici na hydinárskej farme v Dánsku. Dnes to oznámilo dánske ministerstvo pre životné prostredie a potravinárstvo.

Štokholm 21. novembra (TASR) - Švédsko zvýšilo dnes stupeň výstrahy ohrozenia hydiny na druhý najvyšší po tom, ako v susednom Dánsku zaznamenali šírenie vtáčej chrípky. S odvolaním sa na švédsky výbor pre hospodárstvo o tom dnes informovala agentúra Reuters.

Spomenutý dozorný orgán zvýšil stupeň ohrozenia na druhý z trojstupňovej škály. Znamená to, že všetka hydina musí byť umiestnená do uzatvoreného priestoru.

"Úroveň ohrozenia zvyšujeme z preventívnych dôvodov," píše sa vo vyhlásení výboru. "Vtáčia chrípka sa šíri najmä prostredníctvom voľne žijúceho vtáctva, preto sa domnievame, že riziko, že sa nákaza prenesie na švédsku hydinu, je zvýšené."

Vírus H5N8 zaznamenali hygienici na hydinárskej farme v Dánsku. Dnes to oznámilo dánske ministerstvo pre životné prostredie a potravinárstvo. Vtáčia chrípka sa v ostatných týždňoch rovnako vyskytla vo viacerých európskych krajinách, dodal Reuters.