Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Holandsko poprelo, že by ponorka, po ktorej pátrajú Švédi, bola jeho

Foto: TASR/AP Photo

Podozrivú podmorskú aktivitu zaznamenali švédske úrady v piatok v oblasti Štokholmského súostrovia, ktoré leží asi 60 kilometrov východne od švédskej metropoly.

Moskva 20. októbra (TASR) - Holandské ministerstvo obrany dnes poprelo, že by zahraničná ponorka, ktorej pohyb švédska armáda zaregistrovala neďaleko Štokholmu, mohla byť jeho. Rusko predtým poprelo správy, že jedna z jeho ponoriek vyslala núdzové volania zo švédskych vôd. Moskva naznačila, že došlo k omylu a bola to v skutočnosti holandská ponorka, ktorá sa vo Švédsku minulý týždeň zúčastnila na výcvikovej misii.

Hovorkyňa holandského ministerstva obrany pre tlačovú agentúru DPA povedala, že všetky ponorky, ktoré sa zapojili minulý týždeň do cvičenia vo Švédsku, priplávali v piatok do Estónska.

Podobne sa vyjadrilo aj ruské ministerstvo, ktoré uviedlo, že jedna holandská ponorka sa vydala v pondelok z Estónska do Holandska. A zdôraznilo, že vo švédskych vodách nie sú žiadne ruské plavidlá.

Ponorku dokonca aj videli v nedeľu ráno. Na snímke bolo vidno podozrivý objekt predtým, ako sa opäť ponoril, povedal veliteľ švédskeho vojenského námorníctva Anders Grenstad. Nepotvrdil, ale ani nevyvrátil správy médií, že pátrajú po ruskej ponorke, ktorá sa dostala do problémov a vyslala núdzové volania. Podľa novín Svenska Dagbladet švédska armáda zachytila dve núdzové volania v ruštine, vyslané vo štvrtok a v piatok, ktoré boli určené pre námornú základňu v ruskom Kaliningrade na pobreží Baltského mora.