Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Švédsko: Rokovanie s Orbánom o vstupe do NATO teraz nemá význam

Na archívnej snímke Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Orbán v utorok pozval Kristerssona do Budapešti.

Budapešť 23. januára (TASR) - Švédska diplomacia nevidí význam prípadného stretnutia premiéra Ulfa Kristerssona s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom na tému vstupu tejto severskej krajiny do NATO. S odvolaním sa na server mandiner.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström takmer okamžite reagoval na utorňajšiu Orbánovu pozvánku adresovanú Kristerssonovi. Pre denník Dagens Nyheter vyjadril Billström otvorenosť Štokholmu k dialógu s Budapešťou, s maďarským premiérom však podľa jeho slov zatiaľ nemá význam rokovať.

Z reakcie nie je zrejmé, či sa stretnutie uskutoční, avšak šéf diplomacie podčiarkol, že na rozdiel od Turecka si zatiaľ Maďarsko neurčilo podmienky schválenia žiadosti Švédska o vstup do NATO.

Orbán v utorok pozval Kristerssona do Budapešti. Orbánov hovorca Bertalan Havasi uviedol, že premiéri by mali rokovať o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie a o posilnení maďarsko-švédskych bilaterálnych vzťahov, a to prehĺbením vzájomnej dôvery.

Poslanecký klub opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) v utorok oznámil, že iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k ratifikácii vstupu Švédska do NATO.

Agentúra Bloomberg v pondelok napísala, že turecký parlament bude tento týždeň hlasovať o vstupe Švédska do NATO. Z členských krajín Severoatlantickej aliancie neratifikovalo vstup Švédska okrem Turecka už iba Maďarsko. Maďarská vláda v minulosti opakovane tvrdila, že Maďari nebudú hlasovať ako poslední.

Odklad ratifikácie vstupu Švédska do NATO poslanci z maďarskej vládnej strany Fidesz zdôvodňujú klamstvami šírenými švédskymi politikmi o stave demokracie v Maďarsku.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)