Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Švédsko tvrdí, že splnilo požiadavky Turecka pre vstup do NATO

Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström v utorok 27. júna 2023. Foto: TASR/AP

Švédsko a Fínsko požiadali o vstup do NATO v máji 2022 spoločne v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Fínsko sa stalo členom NATO 4. apríla tohto roku.

Londýn 28. júna (TASR) - Švédsko splnilo požiadavky, s ktorými Turecko podmieňuje svoj súhlas s členstvom krajiny v Severoatlantickej aliancii. V utorok to uviedol švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

Billström na tlačovej konferencii v Londýne po boku britského ministra zahraničných vecí Jamesa Cleverlyho uviedol, že Švédsko zavedením nového protiteroristického zákona vyhovelo posledným požiadavkám na vstup do NATO vyplývajúce z dohody medzi Fínskom, Švédskom a Tureckom.

"Vo Švédsku nedávno vstúpila do platnosti nová legislatíva, ktorá zakazuje účasť v teroristickej organizácii akýmkoľvek spôsobom... Plníme tak posledné časti našej dohody," povedal.

Podľa nového zákona môže byť za zločiny súvisiace s terorizmom považované napríklad aj zaobstarávanie vybavenia pre teroristické organizácie či organizovanie priestorov na stretnutia ich členov.

Cleverly zopakoval, že Spojené kráľovstvo podporuje vstup Švédska do NATO. "Moje stanovisko je jasné, že Švédsko musí a má vstúpiť do NATO a malo by tak urobiť čo najskôr," povedal.

Švédsko a Fínsko požiadali o vstup do NATO v máji 2022 spoločne v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Fínsko sa stalo členom NATO 4. apríla tohto roku.