Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Švédsko urýchli dodávky obranného materiálu pre Ukrajinu

Frontová línia pri Bachmute v Doneckej oblasti na Ukrajine v pondelok 10. júla 2023, archívne foto. Foto: TASR/AP

Švédsky minister obrany Pal Jonson podpísal ochrannú bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou v stredu na summite Severoatlantickej aliancie (NATO) v litovskom Vilniuse.

Štokholm 13. júla (TASR) - Švédsko vo štvrtok uviedlo, že "zjednoduší a urýchli" dodávky obranného materiálu Ukrajine, informuje TASR na základe správy stanice CNN.

Švédsky minister obrany Pal Jonson podpísal ochrannú bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou v stredu na summite Severoatlantickej aliancie (NATO) v litovskom Vilniuse, vyplýva zo štvrtkového vyhlásenia vlády v Štokholme.

"Táto dohoda umožňuje Švédsku a Ukrajine výmenu dôverných informácií, týkajúcich sa napríklad cvičných letov stíhačiek JAS Gripen alebo vojenského vybavenia," uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Švédska správa obranného materiálu (FMV) tiež vstupuje do dohody s Kyjevom, ktorá vojnou sužovanej Ukrajine umožní nakupovať obranný materiál priamo od podnikov s kratšími dodacími lehotami, dodáva švédska vláda.

"Budeme podporovať Ukrajinu tak dlho, ako im bude trvať dosiahnuť víťazstvo vo vojne, opätovne nadobudnúť slobodu a obnoviť krajinu," zdôraznil Jonson.