Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Švédsko vyhostí 80.000 migrantov, ktorí nezískali azyl

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vlani požiadalo vo Švédsku o azyl 163.000 migrantov.

Štokholm 28. januára (TASR) - Švédsko vyhostí zhruba 80.000 migrantov, ktorým tamojšie úrady zamietli žiadosť o azyl. Vyhlásil to švédsky minister vnútra Anders Ygeman, ktorého slová dnes citovala stanica BBC.

"Hovoríme o 60.000 ľuďoch, avšak toto číslo sa môže zvýšiť na 80.000," uviedol Ygeman s tým, že neúspešných žiadateľov o azyl bude krajina deportovať charterovými letmi v priebehu nasledujúcich niekoľkých rokov.

Vlani požiadalo vo Švédsku o azyl 163.000 migrantov, čo je najvyšší počet na jedného obyvateľa v celej Európe. Z približne 58.800 prípadov spracovaných za minulý rok prisťahovalecké úrady akceptovali 55 percent.

Ygeman na sociálnej sieti Twitter pripomenul, že nevie, koľko migrantov má šance na získanie švédskeho azylu; podľa neho o tom rozhodujú príslušné úrady a súdy. Do krajiny vlani prišlo aj 35.400 neplnoletých migrantov bez sprievodu dospelej osoby, čo je päťkrát viac, než tomu bolo rok predtým.

Švédsko nedávno zaviedlo dočasnú kontrolu štátnych hraníc v snahe o lepšie monitorovanie prílevu migrantov. Táto škandinávska krajina je totiž popri Nemecku hlavným cieľom osôb ilegálne vstupujúcich do EÚ.