Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zomrela vdova po zavraždenom švédskom expremiérovi Palmem

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Olofa Palmeho zastrelili v centre Štokholmu 28. februára 1986 krátko po tom, ako vyšiel s manželkou z kina.

Štokholm 18. októbra (TASR) - Lisbet Palmeová, vdova po zavraždenom švédskom expremiérovi Olofovi Palmem, zomrela vo veku 87 rokov. Jej rodina o tom vo štvrtok informovala švédske médiá.

Olofa Palmeho zastrelili v centre Štokholmu 28. februára 1986 krátko po tom, ako vyšiel s manželkou z kina. Lisbet neskôr ako vraha identifikovala kriminálnika Christera Pettersona. V roku 1989 ho odsúdili na doživotie, ale neskôr ho po odvolaní oslobodili, pripomína agentúra DPA.

Palme stál na čele švédskej vlády dovedna 11 rokov: v rokoch 1969-1976 a 1982-1986. Patril k najznámejším európskym sociálnym demokratom a bol známy napríklad aj svojím ostrým nesúhlasom s vojnou USA vo Vietname.

Priaznivci i oponenti Palmeho sa zhodujú na tom, že vďaka expremiérovi získalo Švédsko väčšie slovo v medzinárodných záležitostiach. Počas studenej vojny argumentoval právom malých krajín na vlastnú politiku a známy bol podporou OSN i medzinárodnej pomoci krajinám tretieho sveta.

S Lisbet sa zobrali v roku 1956 a mali troch synov. Bola detskou psychologičkou a podporovala práva detí. Taktiež 13 rokov viedla švédsku pobočku Detského fondu OSN (UNICEF) a v rokoch 1990-91 bola šéfkou celosvetovej organizácie UNICEF.