Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Švédsku tínedžerku odsúdili pre členstvo v teroristickej skupine

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dievča vzalo rozsudok na vedomie bez viditeľných emócií.

Viedeň 18. februára (TASR) - Sedemnásťročnú Švédku somálskeho pôvodu, ktorú v priebehu prvého decembrového víkendu zadržali vo Viedni, odsúdili dnes v rakúskej metropole pre podozrenie z členstva v teroristickom zoskupení na rok odňatia slobody, z toho 11 mesiacov podmienečne.

V zdôvodnení súd zamietol argumentáciu obhajoby opierajúcu sa o údajnú slobodu prejavu a upozornil, že propagandistický materiál Islamského štátu v mobilnom telefóne zadržanej, ako aj monitoring jej chatu jasne dokumentujú pozitívny názor tínedžerky na hrôzostrašné činy džihádistov, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Dievča, ktorého meno nebolo zverejnené, zadržali na viedenskej železničnej stanici Westbahnhof. Odvtedy sa nachádzalo vo vyšetrovacej väzbe. Švédka sa podľa vlastných slov chcela vo Viedni stretnúť s priateľkami a potom pokračovať v ceste do Sýrie.

Švédske noviny Expressen predtým informovali, že dievča sa stratilo už o niekoľko dní skôr a jeho rodina sa obávala, že po radikalizácii sa plánuje pridať k džihádistickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii. Podľa novín tínedžerka vyrastala vo Švédsku a chodila tam do školy, v poslednom čase sa však čoraz viac izolovala a vyjadrovala sympatie k IS.

Švédsko o vydanie svojej občianky nepožiadalo.

Tínedžerka vzala rozsudok na vedomie bez viditeľných emócií. Vzhľadom na fakt, že strávila vo vyšetrovacej väzbe viac ako dva mesiace, ju dnes prepustili na slobodu. Sudca však zdôraznil, že po jej návrate do vlasti bude potrebné prijať adekvátne opatrenia.

Rozsudok ešte nie je právoplatný, aj keď ho obhajoba prijala. Prokurátor sa totiž k nemu predbežne nevyjadril.