Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Švédsky kráľ po Trumpovom výroku vyzval tlač na vyvážené spravodajstvo

Na archívnej snímke z 5. apríla 2014 je švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv. Foto: TASR/AP

Podľa jeho slov je potrebné spomínať dobré príklady, ako je veľmi veľa dobrého výskumu týkajúceho sa otázok integrácie prisťahovalcov na univerzite v Malmö.

Štokholm 24. februára (TASR) - Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv vyzval tlač na vyvážené informovanie o Švédsku po tom, ako prezident USA Donald Trump minulý týždeň spomenul túto škandinávsku krajinu v súvislosti s teroristickými útokmi v Európe, aj keď v skutočnosti nebola dejiskom takéhoto incidentu.

"Médiá sú pre vytváranie obrazu o Švédsku veľmi dôležité," upozornil 70-ročný monarcha v rozhovore, ktorý dnes zverejnil denník Sydsvenskan. Podľa jeho slov je potrebné spomínať "dobré príklady", ako je "veľmi veľa dobrého výskumu týkajúceho sa otázok integrácie" prisťahovalcov na univerzite v Malmö.



Kráľovský pár navštívil v stredu uvedené mesto, ktoré zápasí so sociálnymi problémami, spoločne s kanadským generálnym guvernérom Davidom Johnstonom a jeho manželkou.

Švédsko prijalo v roku 2015 po Nemecku najviac utečencov v Európe. Tamojšia verejnosť prijala s počudovaním Trumpov výrok z minulého piatka, keď počas vystúpenia na Floride tvrdil, že na území Švédska sa stal v predošlý večer určitý závažný incident. Spomenul ho v súvislosti s teroristickými útokmi, ku ktorým došlo v Európe. Zo Švédska však v piatok večer nehlásili nijaké vážne bezpečnostné incidenty.