Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prokurátor: Na mladíka s Downovým syndrómom vystrelilo viac policajtov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Švéd Eric Torell, trpiaci aj formou autizmu, bol postrelený vo štvrtok nadránom o 04.00 h vo švédskom hlavnom meste a krátko nato zraneniam podľahol.

Štokholm 3. augusta (TASR) - Švédska polícia smrteľne postrelila vo štvrtok v Štokholme 20-ročného muža s Downovým syndrómom, mávajúceho hračkárskou strelnou zbraňou. Švédsky prokurátor Martin Tiden poverený vyšetrovaním prípadného pochybenia polície v piatok oznámil, že sa ukázalo, že paľbu spustilo niekoľko policajtov.

"Muž držal predmet podobný zbrani a policajti spustili paľbu, keď posúdili situáciu ako ohrozenie," povedal podľa tlačovej agentúry AP Tiden. Dodal, že vyšetrovanie prebehlo "obvyklým spôsobom", lebo policajti použili svoje služobné zbrane. Žiadny policajt nie je podozrivý zo spáchania násilného trestného činu, zdôraznil vyšetrujúci prokurátor.

Eric Torell, trpiaci aj formou autizmu, bol postrelený vo štvrtok nadránom o 04.00 h vo švédskom hlavnom meste a krátko nato zraneniam podľahol.

"Následne sa zistilo, že spomínaný predmet je druh hračky," pokračoval vo vysvetľovaní Tiden. "Svoju strelnú zbraň použili viacerí policajti," doplnil.

Torellova matka Katarina Söderbergová uviedla vo štvrtok pre noviny Expressen, že hračka bola darčekom a jej syn bol "tým najmilším a najúžasnejším človekom na svete".

Söderbergová ďalej povedala, že jej syn Eric bol ťažko zdravotne postihnutý, trpel Downovým syndrómom a autizmom a rozprával len s problémami - vlastne hovoril len slovo "mama". Jeho nezvestnosť nahlásila niekoľko hodín po tom, čo odišiel z domu, napísala na webe britská stanica BBC.

Matka ešte uviedla, že plastová hračka pripomínala samopal.

Švédska polícia streľbu priznala a oznámila, že začala vyšetrovať prípadné profesionálne pochybenie, ale ďalšie podrobnosti neposkytla.

Šéf štokholmskej polície Ulf Johansson označil v piatok streľbu za "hroznú udalosť".

"Pre všetkých zúčastnených je to veľká tragédia. Veľmi dobre chápem a rešpektujem aj to, že prípad vyvoláva v ľuďoch rozrušenie a mnoho pocitov strachu," napísal Johansson v ďalšom vyhlásení.

Prokurátor Tiden nevedel povedať, ako dlho bude vyšetrovanie trvať.