Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Švédsky súd potvrdil doživotie pre iránskeho úradníka za popravy

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súdny proces sa týkal masových popráv najmenej 5000 väzňov na viacerých miestach v Iráne, ktoré údajne nariadil vtedajší najvyšší náboženský vodca ajatolláh Chomejní.

Štolholm 19. decembra (TASR) - Odvolací súd vo Švédsku v utorok potvrdil doživotie pre bývalého iránskeho väzenského úradníka Hamída Núrího (62) za úlohu, ktorú zohral pri popravách politických väzňov v Iráne v roku 1988. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Verdikt by podľa AFP mohol mať dôsledky na osud švédskych väzňov v Iráne vrátane Johana Floderusa pracujúceho pre diplomatickú službu EÚ, ktorý je zadržiavaný už viac ako 600 dní.

Núrí bol v júli 2022 odsúdený na doživotie "za vážne porušenie medzinárodného humanitárneho práva a vraždu." Vyšetrovanie podľa vyhlásenia súdu ukázalo, že "obvinený sa spolu s ďalšími podieľal na vykonávaní trestných činov... a odprevádzal väzňov pred komisiu a odtiaľ na popravisko".

Núrího zadržali na letisku v Štokholme v novembri 2019. Súdne konanie vyvolalo napätie medzi Švédskom a Iránom.

Súdny proces sa týkal masových popráv najmenej 5000 väzňov na viacerých miestach v Iráne, ktoré údajne nariadil vtedajší najvyšší náboženský vodca ajatolláh Chomejní. Popravy boli podľa AFP odvetou za útoky, ktoré vykonávala exilová opozičná skupina Ľudoví mudžahedíni (MEK) na konci iránsko-irackej vojny v rokoch 1980-88.

Núrího obhajcovia požadovali klientovo oslobodenie spod obžaloby alebo zníženie trestu.