Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Počet povodní sa do roku 2030 môže takmer strojnásobiť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa Svetovej banky má táto štúdia slúžiť pre vlády jednotlivých krajín ako pomôcka na vypracovanie preventívnych stratégií.

Londýn 5. marca (TASR) - Počet ľudí postihnutých povodňami sa môže v nasledujúcich 15 rokov celosvetovo takmer strojnásobiť. Hlavnými faktormi sú pritom klimatické zmeny a rast populácie, vyplýva z analýzy Inštitútu svetových zdrojov (WRI), ktorý dnes citovala spravodajská stanica BBC.

V Británii by sa každoročne mohlo ocitnúť v ohrození týmto prírodným živlom približne 76.000 ľudí, ak sa neprijmú patričné opatrenia. Výška každoročných škôd by sa pritom mohla vyšplhať na milión eur, píše sa v štúdii. Globálne je záplavami ohrozovaných zhruba 20 miliónov obyvateľov.

Podľa WRI ide o prvú analýzu zahŕňajúcu údaje z celého sveta ohľadom súčasných i budúcich rizík vyplývajúcich z riečnych povodní. Podľa nového zhodnotenia bude povodňami celosvetovo ohrozených približne 50 miliónov ľudí, s ročnými nákladmi pre svetovú ekonomiku zhruba 300 miliárd eur.

Podľa Svetovej banky má táto štúdia slúžiť pre vlády jednotlivých krajín ako pomôcka na vypracovanie preventívnych stratégií. Červený kríž tvrdí, že takmer polovica prírodných katastrof bola vlani spôsobená povodňami.