Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

KĽDR stiahla oznámenie o rámci na vynesenie družice

Ľudia sledujú hlásateľku severokórejskej televízie počas čítania mimoriadneho oznamu o vypálení rakety dlhého doletu v nedeľu 7. februára 2016 v Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Severná Kórea vypálila raketu, ktorá vyniesla na obežnú dráhu družicu na pozorovanie Zeme. Podľa medzinárodného spoločenstva však išlo o skrytú skúšku rakety dlhého doletu.

Pchjongjang/Tokio/Sydney/New York 8. februára (TASR) - Severná Kórea dnes stiahla oznámenie o časovom rozpätí pre svoje plánované odpálenie rakety platné od 7. do 14. februára. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti odvolávajúca sa na japonskú televíziu NHK.

Severná Kórea v utorok 2. februára oznámila Medzinárodnej námornej organizácii (IMO) a Medzinárodnej telekomunikačnej únii (ITU), že v dňoch 8.-25. februára sa "pokúsi o vypustenie družice na obežnú dráhu", ktorá má sledovať Zem, a že ju vynesie nosná raketa.

V sobotu tento časový rámec zúžila a v nedeľu v skorých ranných hodinách (SEČ) - aj napriek opakovaným varovaniam medzinárodného spoločenstva - Severná Kórea vypálila raketu, ktorá vyniesla na obežnú dráhu družicu na pozorovanie Zeme. Podľa medzinárodného spoločenstva však išlo o skrytú skúšku rakety dlhého doletu.

Testovanie rakiet dlhého doletu je podľa OSN a kritikov stalinistického režimu krycím manévrom, zameraným na rozvoj severokórejských jadrových a raketových programov. Takéto rakety sú totiž schopné niesť bojové hlavice vybavené konvenčnou výbušninou alebo jadrovú či termonukleárnu nálož.

Vyhlásenie Severnej Kórey o pláne na vypustenie družice prišlo len niekoľko týždňov po tom, čo uskutočnila svoj štvrtý jadrový test.

V dôsledku najnovšieho vývoja na Kórejskom polostrove v nedeľu mimoriadne zasadla Bezpečnostná rada OSN, ktorá rozhodne odsúdila najnovšie kroky KĽDR a avizovala sprísnenie sankcií voči severokórejskému režimu.

Svet pripravuje tvrdšie sankcie voči KĽDR za skúšku rakety

Severná Kórea bude zrejme čoskoro čeliť prísnym sankciám za víkendové vypustenie rakety dlhého doletu.

Doposiaľ najtvrdšie sankcie proti režimu v Pchjongjangu chcú v Bezpečnostnej rade OSN presadiť USA. Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová vyzvala v noci nadnes najmä v Čínu, aby sa pripojila k "tvrdým bezprecedentným opatreniam". Tieto opatrenia by mali byť prijaté veľmi rýchlo a prekonať očakávania severokórejského diktátora Kim Čong-una.

"Dúfame, že Čína, tak ako všetci členovia rady, uvidí vážnu hrozbu pre regionálny mier a bezpečnosť," povedala Powerová krátko po tom, ako vypustenie rakety odsúdilo najvyššie grémium OSN na svojom mimoriadnom zasadaní v New Yorku.

Čínsky veľvyslanec pri OSN Liou Ťie-i si však podľa agentúry AP myslí, že nová rezolúcia by mala znížiť napätie, smerovať k denuklearizácii, udržaniu mieru a stability a pomôcť nájsť diplomatické riešenie.

Svoje sankcie voči KĽDR sa pripravuje sprísniť Japonsko. Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga na dnešnej tlačovej konferencii povedal, že jeho krajina chce rozhodnúť o možných opatreniach "čo najrýchlejšie", ale odmietol uviesť podrobnosti. Nevyjadril sa ani k tomu, či ich Tokio prijme pred schválením rezolúcie BR OSN.

O sprísnení jednostranných sankcií proti Severnej Kórei uvažuje podľa svojej šéfky diplomacie Julie Bishopovej i Austrália. Ministerka dnes v parlamente vyzvala OSN, aby urobila to isté.

Austrália už zakázala obchodovanie s luxusným a vojenským tovarom a službami so Severnou Kóreou. Zakázala tiež niektorým Severokórejčanom vstup na svoje územie a zablokovala finančné operácie s tamojšími kľúčovými jednotlivcami a organizáciami.

Severná Kórea tvrdí, že v nedeľu vyniesla raketa na obežnú dráhu družicu na pozorovanie Zeme. Podľa medzinárodného spoločenstva však išlo o skrytú skúšku rakety dlhého doletu.