Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Svet si pripomenie dôležitosť divej prírody

Na archívnej snímke z 15. septembra 2009 požiar v Amazonskom pralese v štáte Para na severe Brazílie. Foto: TASR/AP

Svetový deň divej prírody (World Wildlife Day) ponúka ideálnu príležitosť upozorniť verejnosť na nespočetné, krásne a rozmanité formy divej fauny a flóry.

New York 1. marca (TASR) - Svetový deň divej prírody (World Wildlife Day) ponúka ideálnu príležitosť upozorniť verejnosť na nespočetné, krásne a rozmanité formy divej fauny a flóry. Zároveň tento deň dáva príležitosť zvýšiť informovanosť ľudí o tom, aký úžitok môžu mať, ak sa budú venovať ochrane prírody, uvádza Organizácia Spojených národov (OSN) na svojej stránke v spojitosti so Svetovým dňom divej prírody, ktorý pripadá na 3. marca.

Popri tom Svetový deň divej prírody upozorňuje na naliehavú potrebu zintenzívniť boj proti ilegálnym činnostiam ohrozujúcim divú faunu a flóru, ktoré majú ďalekosiahle ekonomické, ekologické a sociálne následky, upozornila OSN.

Divé druhy fauny a flóry majú nevyčísliteľnú hodnotu a prispievajú rôznym spôsobom k trvalo udržateľnému rozvoju, v prospech národov najmä z environmentálneho, genetického, sociálneho, ekonomického, vedeckého, vzdelávacieho, kultúrneho, rekreačného a estetického pohľadu.

OSN vyzýva svoje členské štáty, občiansku spoločnosť, mimovládne organizácie ako i zástancov ekologických názorov, aby oslávili tento deň. Na miestnej úrovni môžu ochranárske organizácie prispieť k obmedzeniu ilegálneho obchodu najmä s ohrozenými druhmi zvierat či rastlín.

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) na 68. zasadnutí 20. decembra 2013 rezolúciou A/RES/68/205 PDF o vyhlásení 3. marca za Svetový deň divej prírody. Hlavným cieľom vyhlásenia tohto dňa bolo zvýšiť úroveň povedomia o zachovaní divej prírody pre ľudstvo.

VZ OSN vybralo dátum - 3. marec - preto, lebo v roku 1973 bol schválený Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITIS). Tento Dohovor zohráva dôležitú úlohu v regulácii medzinárodného obchodu s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín.

Už na 16. zasadnutí Konferencie krajín CITIS, ktorá sa konala v Bangkoku 3.-14. marca 2013 zaznel návrh na vyhlásenie Svetového dňa divej prírody práve 3. marca. Sponzorom rezolúcie CITIS sa stalo Thajské kráľovstvo, ktoré výsledky zasadnutia odovzdalo VZ OSN.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun pri príležitosti prvého Svetového dňa divej prírody 3. marca 2014 vyhlásil, že aj keď sú hrozby proti divej prírode veľké, je možné ich zoslabiť spoločným úsilím. Pan Ki-mun 3. marca 2014 vyzval všetky vrstvy spoločnosti: "Bojujme za budúcnosť, v ktorej ľudia aj divá príroda budú harmonicky spolu existovať. Neľutujme síl ani námahu v prospech divej prírody!", zdôraznil.