Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Svet si pripomenul prvé výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu

Bývalý britský premiér Boris Johnson zapaľuje jednu z 52 sviečok, každá jedna predstavuje týždeň vojny na Ukrajine, počas ekumenickej bohoslužby v ukrajinskej katolíckej katedrále v Londýne 24. februára 2023 pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

AP pripomína, že v piatok boli i niektoré pamiatky nasvietené vo farbách ukrajinskej vlajky, ako napríklad Eiffelova veža v Paríži, opera v Sydney či budova portugalského parlamentu v Lisabone.

Berlín 24. februára (TASR) - Ľudia na celom svete si v piatok pripomenuli prvé výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. V Berlíne pred budovu ruského veľvyslanectva umiestnili zničený hrdzavejúci ruský tank a v Helsinkách zorganizovali spomienkové podujatie so sviečkami, informuje TASR na základe správ agentúr AP a DPA.

Pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne umiestnila súkromná organizácia hrdzavejúci ruský tank T-72, ktorý 31. marca nabehol na mínu pri Kyjeve a pravdepodobne v ňom zahynuli vojaci. Organizátorom ho zapožičalo Vojenské historické múzeum, ktoré spadá pod ukrajinský rezort obrany. Pred ambasádou bude vystavený niekoľko dní.

V srbskej metropole Belehrad polícia zastavila protivojnový protest aktivistov, ktorí žiadali "vyvodenie zodpovednosti voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za genocídu páchanú na Ukrajine". Demonštrujúci si so sebou priniesli aj tortu s dekoráciami krvi a ľudskej lebky. Agentúra AP pripomína, že srbská vláda udržiava s Ruskom priateľské vzťahy a odmieta sa pripojiť k sankciám, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny.

V Británii sa konalo niekoľko spomienkových podujatí súčasne. Začiatok invázie si minútou ticha pred sídlom vlády na Downing Street 10 pripomenul britský premiér Rishi Sunak. Aj britský kráľ Karol III. uverejnil vyhlásenie, v ktorom ocenil "odvahu a odolnosť" ukrajinského ľudu.

Vo fínskej metropole Helsinki zorganizovali spomienkové podujatie za obete vojny, počas ktorého kládli na schody pred katedrálou v sviečky. Protivojnové protesty a akcie sa konali aj v Sao Paule, Bejrúte, Tel Avive, Soule, Tokiu či na Bali.

Agentúra AP pripomína, že v piatok boli i niektoré pamiatky nasvietené vo farbách ukrajinskej vlajky, ako napríklad Eiffelova veža v Paríži, opera v Sydney či budova portugalského parlamentu v Lisabone.

Na snímke Eiffelova veža je vysvietená v ukrajinských farbách deň pred výročím ruskej invázie na Ukrajinu 23. februára 2023 v Paríži.
Foto: TASR/AP