Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

1. máj vo svete: Štrajk v Grécku, potýčky v Turecku, oslavy v Rusku

Gréci vyšli na 1. mája do ulíc. Foto: TASR/AP

V Sýrii sa prezident Asad pri príležitosti Sviatku práce nečakane objavil na verejnosti.

Atény 1. mája (TASR) - Niekoľko tisíc obyvateľov Grécka vyšlo dnes do ulíc na protest proti úsporným opatreniam vlády. V celej krajine zároveň ochromil verejnú dopravu 24-hodinový celoštátny štrajk.

Trajekty zostali zakotvené v prístavoch a zastavila sa i železničná premávka. Takisto nemocnice fungujú len s obmedzeným personálom, píšu svetové tlačové agentúry.

Podľa polície sa na manifestáciách v centre Atén, ktoré mali väčšinou pokojný priebeh, zúčastnilo zhruba 5000 ľudí. Vládne úrady zostali cez deň zatvorené.



Demonštrácie v dnešný prvomájový Sviatok práce, zvolané dvoma gréckymi najväčšími odborovými zväzmi súkromného a verejného sektora GSEE a ADEDY, sú zamerané proti plánom vlády do konca roka 2014 zrušiť 15.000 miest vo verejnom sektore a proti ďalším škrtom platov a dôchodkov.

Tieto opatrenia sú najnovšími krokmi drastického gréckeho úsporného programu. Atény tento mesiac súhlasili s ich prijatím ako podmienky na získanie nových pôžičiek.

Sviatok práce sa však tento rok bude v Grécku oficiálne sláviť až 7. mája, po pravoslávnej Veľkej noci.

V Turecku potýčka polície s demonštrantmi

Protestujúca používa prak počas kolízie medzi políciou a demonštrantami v rámci osláv Sviatku práce 1. mája 2013 v Istanbule.
Foto: TASR/AP
Polícia v tureckom Istanbule sa dostala dnes do potýčky s demonštrantmi, ktorí sa napriek vládnemu zákazu pokúšali dostať na hlavné námestie a pripomenúť si tam dnešný Prvý máj.

Manifestáciu na námestí Taksim, na ktorom prebieha rozsiahla renovácia, zakázala vláda s odvolaním sa na bezpečnostné opatrenia. Aby sa väčších skupinám zabránilo zhromaždiť na námestí, bola v Istanbule dočasne pozastavená premávka metra, niektorých autobusov a dokonca i trajektov cez Bosporskú úžinu.

Na rozohnanie stoviek protestujúcich, snažiacich sa preraziť cez barikády smerom na námestie, použila polícia slzotvorný plyn. Kancelária istanbulského primátora oznámila, že najmenej dvaja ľudia boli zatknutí.

Turecké odbory si za miesto konania prvomájovej manifestácie vybrali námestie Taksim pre jeho symbolický význam: práve tam boli totiž v roku 1977 zabité desiatky demonštrantov, keď do stoviek ľudí oslavujúcich prvomájový Sviatok práce začali strieľať neidentifikovaní - pravdepodobne ultrapravicoví - ozbrojenci.



V Rusku oslavovali státisíce ľudí


Prvomájové oslavy v Moskve
Foto: TASR/AP
Rusku dnes pri príležitosti osláv Sviatku práce manifestovali státisíce ľudí, zatiaľ čo prezident Vladimir Putin v Petrohrade odovzdal piatim osobám nedávno obnovené štátne vyznamenanie Hrdina práce. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálnu webovú stránku Kremľa.

Medzi ocenenými je aj Valerij Gergijev, režisér petrohradského Mariinského divadla. Nové vyznamenanie v tvare zlatej hviezdy nápadne pripomína niekdajšie ocenenie Hrdina socialistickej práce, ktoré do roku 1991 odovzdávali sovietski lídri.

Obyvateľstvo sa medzitým zúčastnilo slávnostných manifestácií a pochodov, ktorými si uctilo 1. máj, v Rusku známy pod označením Sviatok práce a jari. Najväčšia manifestácia sa konala v hlavnom meste Moskva, kde sa podľa údajov polície zišlo približne 90.000 ľudí. Pochod zorganizovali odborové zväzy spolu s vedením proputinovskej strany Jednotné Rusko. Väčšinu návštevníkov tvorili zamestnanci štátnych spoločností, píše DPA.

Slávnosti sa konali aj v ďalších veľkých mestách, hoci polícia a organizátori udávajú značne odlišné údaje o počte zúčastnených. Komunistická strana Ruskej federácie na svojej oficiálnej webovej stránke uviedla, že moskovského pochodu sa zúčastnilo vyše 50.000 ľudí, kým policajné zdroje hovoria len o 4500 občanoch.

Ako informoval internetový portál Fontanka.ru, v Petrohrade došlo k potýčkam, keď sa anarchisti pokúsili narušiť manifestáciu strany Jednotné Rusko, pričom polícia zatkla najmenej 30 osôb.

Na opozičnom podujatí, odohrávajúcom sa na najrušnejšej petrohradskej ulici Nevský prospekt, aktivisti rozvinuli transparenty na podporu opozičného lídra Alexeja Navaľnyja, ktorý momentálne čelí súdnemu procesu ohľadom obvinení zo sprenevery.

Asad sa objavil na verejnosti

Sýrsky prezident Bašár Asad sa dnes nečakane objavil na verejnosti, keď zagratuloval elektrikárom pri príležitosti Sviatku práce. Asad navštívil robotníkov v Umajjovskej elektrárni, nachádzajúcej sa v rozľahlom Tišrínskom parku v sýrskej metropole Damask. Informovala o tom agentúra Sinchua s odvolaním sa na miestne zdroje.

Prezident v priebehu pretrvávajúcej, vyše dvojročnej občianskej vojny učinil niekoľko podobných verejných vystúpení, ktorými chcel ukázať svoju odvahu, zatiaľ čo 40-ročné vládnutie jeho rodiny je vážne ohrozované bezprecedentnou revoltou.
Asad zagratuloval elektrikárom v Umajjovskej elektrárni v sýrskej metropole Damask
Foto: TASR/AP

Vo svojich ostatných prejavoch líder zdôraznil, že krajina čelí "skutočnej vojne" a jeho vláda nemá inú možnosť, len ju vyhrať. Sýria sa od polovice marca roku 2011 zmieta v násilných nepokojoch medzi vládnymi silami a opozičnými bojovníkmi, ktoré si doteraz vyžiadali tisíce obetí na životoch.

Z histórie 1. mája

Zakladajúci kongres II. Internacionály v Paríži v roku 1889 stanovil 1. máj za medzinárodný Sviatok práce. Bolo to na pamiatku protestu chicagských robotníkov z 1.-3. mája 1886, ktorý si vyžiadal približne dve desiatky ľudských životov. Od protestnej udalosti v stredu 1. mája tohto roku uplynie 127 rokov.

V tom čase v USA vstúpilo do štrajku do 350.000 robotníkov z 11.000 závodov za osemhodinový pracovný čas. Časť z nich si ho vymohla a 200.000 robotníkom sa ho podarilo aspoň čiastočne skrátiť.

Na rozhodnutie účastníkov ustanovujúceho kongresu II. Internacionály zapôsobila aj krvavá dohra prvomájového štrajku v Chicagu, kde polícia 3. mája zabila šesť účastníkov robotníckej demonštrácie a o deň neskôr bomba z rúk neznámeho provokatéra hodená medzi účastníkov protestného zhromaždenia na námestí Haymarket zabila okrem štyroch robotníkov aj sedem policajtov.

Sviatok práce z archívu



Sedem vodcov chicagského robotníctva odsúdili na smrť a štyroch z nich popravili.
Prvýkrát sa 1. máj oslavoval v roku 1890 v Rakúsko-Uhorsku vrátane Čiech, v Belgicku, Dánsku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Švédsku, Švajčiarsku, USA a ďalších krajinách. Vo Veľkej Británii až v nedeľu 4. mája.

V roku 1891 sa uskutočňovali robotnícke zhromaždenia aj v Petrohrade. Od roku 1892 sa stal 1. máj dňom bojových akcií za práva pracujúcich i pre robotníkov ruských miest. Veľký rozmach prvomájových akcií pracujúcich na celom svete nastal po roku 1917.

Zatiaľ čo v Európe sa oslava 1. mája ujala, v USA sa táto tradícia nevytvorila. Dňom práce je prvý septembrový pondelok, rovnako aj v Kanade.

Na Sviatok práce si veriaci rímskokatolíckej cirkvi pripomínajú aj sviatok svätého Jozefa robotníka, patróna pracujúcich. Pre katolíkov je 1. máj dňom liturgickej spomienky sv. Jozefa robotníka. Kňazi spravidla pripomínajú význam a hodnotu práce, prostredníctvom ktorej človek napĺňa Božiu výzvu o využívaní darov zeme, ako to uvádza starozákonná Kniha Genezis. Prácou sa človek stáva viac človekom, preto cirkev pokladá pracovitosť za jednu z cností, súčasne podotýka, že sa práca má vždy spájať so sociálnym poriadkom. Iba tak sa zaistí dôstojnosť osoby, ľudská i sociálna hodnota pracovnej činnosti človeka.

Oficiálne vyhlásil sv. Jozefa za ochrancu cirkvi blahoslavený pápež Pius IX. v roku 1870. Pius XII. rozšíril patronát sv. Jozefa na všetkých pracujúcich a od roku 1955 mu zasvätili 1. máj, ktorý sa slávi ako Deň práce.

Vo Francúzsku sa tradične 1. máj nazýval aj dňom konvaliniek. Preto, lebo tí, čo mali k sebe citovo blízko, si v prvý májový deň darovali kytičku konvaliniek.

Zdroje: www.zivotopisysvatych.sk, www.radiovaticana.org, www.herodote.net, www.thecanadianencyclopedia.com