Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tretina svetovej populácie stále nemá prístup k riadnym toaletám

Tabuľka ukazuje smer k verejným toaletám v Indii, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tí, ktorí nepoužívajú klasické toalety, aj naďalej znečisťujú vodné zdroje a ohrozujú verejné zdravie a bezpečnosť miliónov ľudí na celom svete.

Naí Dillí 1. júla (TASR) - Tretina svetovej populácie stále nemá prístup k riadnym toaletám. Vyplýva to zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a Detského fondu OSN (UNICEF), ktorú dnes citovala agentúra AP.

Tí, ktorí nepoužívajú klasické toalety, aj naďalej znečisťujú vodné zdroje a ohrozujú verejné zdravie a bezpečnosť miliónov ľudí na celom svete. Dôsledkom je potom podvýživa a nedostatočný fyzický vývin detí. Obeťami je každoročne po fyzickej aj psychickej stránke až 161 miliónov neplnoletých osôb.

"Pokiaľ nebude mať každý prístup k adekvátnym hygienickým zariadeniam, bude kvalita dodávok pitnej vody ohrozená. Na ochorenia súvisiace so znečistením vody bude aj naďalej umierať príliš veľa ľudí," uviedla v oficiálnom stanovisku riaditeľka oddelenia verejného zdravia WHO María Neiraová.

Spoločná správa WHO a UNICEF zverejnená v utorok hodnotí pokrok pri dosahovaní globálnych cieľov stanovených OSN v roku 2000. Týkajú sa najmä zabezpečenia všeobecného prístupu k pitnej vode či hygienickým zariadeniam, ale aj ďalších zámerov v oblasti chudoby, hladomoru, civilizačných ochorení a otázky nerovnosti.

Zo štúdie vyplýva, že India patrí naďalej k popredným "vinníkom" v súvislosti so znečisťovaním vodných zdrojov, pričom vyše 640 miliónov ľudí tam vykonáva potrebu na otvorených priestranstvách napriek tomu, že v niektorých prípadoch majú prístup aj k bežným toaletám.

India je tiež s viac ako 1,2 miliardou obyvateľov obeťou vlastnej populačnej explózie. Podľa Nityu Jacoba, šéfa indickej pobočky charitatívnej organizácie WaterAid, aj tento fakt marí tamojšie snahy o zabezpečenie hygieny či ďalší rozvoj.