Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Davose sa začalo Svetové ekonomické fórum

Logo Svetového ekonomického fóra na otvorení zasadnutia Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose 22. januára 2014. FOTO TASR/AP

Fórum sa bude okrem iného zaoberať aj iránskym jadrovým programom a mierovými rokovaniami o Sýrii.

Davos 22. januára (TASR) - Zmena štruktúry svetovej ekonomiky a zníženie škodlivých emisií prechodom na tzv. zelenú energiu sú hlavnými témami Svetového ekonomického fóra (WEF), ktoré sa dnes začalo vo švajčiarskom Davose. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Na štvordňových rokovaniach globálnej elity sa zúčastní zhruba 2500 predstaviteľov zo 100 krajín sveta, vrátane vyše 1500 popredných podnikateľov a 40 hláv štátov. Čaká ich viac ako 250 zasadaní a workshopov, na ktorých budú diskutovať o problémoch globálnej ekonomiky, finančného systému, nových energiách, klimatických zmenách či zdravotníctve.

Poprední podnikatelia a finančníci upozornili Brusel hneď v úvodný deň WEF, že otavovanie ekonomiky Európskej únie sa nestabilizuje, kým nevyrieši vážne sociálne problémy, akým je napríklad vysoká nezamestnanosť.

Pierre Nanterme, generálny riaditeľ medzinárodnej poradenskej spoločnosti Accenture, dodal, že ľudí v Európe nezaujíma nová banková únia, ani vládne dlhy, ale najviac ich trápi obrovská nezamestnanosť. Priemerná miera nezamestnanosti v celom 28-člennom bloku dosiahla vlani rekordných 12,1 percenta.

Nízka miera zamestnanosti tak môže v májových voľbách do Európskeho parlamentu zvýšiť popularitu protieurópskych strán.

Európska komisia tento týždeň vo svojej správe uviedla, že nedávna hospodárska kríza EÚ sa odrazila na výraznom zvýšení počtu ľudí, ktorí zápasia s chudobou aj napriek tomu, že pracujú.

Pápež František preto krátko pred začiatkom WEF vyzval podnikateľov, aby sa zaoberali problémami chudobných a znevýhodnených obyvateľov.

Viacerí účastníci WEF poukázali na fakt, že prehlbujúce sa sociálne rozdiely sú faktorom, ktorý ohrozuje nielen hospodársky rast Európy, ale aj jej konkurencieschopnosť.

Náklady na energie v Európe sú dvojnásobne vyššie ako v USA, ktoré sa môžu tešiť z rozmachu ťažby lacnejšieho bridlicového plynu, vyhlásil Giuseppe Recchi, predseda predstavenstva talianskej energetickej skupiny ENI.

Svetové ekonomické fórum sa aj napriek svojmu názvu venuje aj politickým témam, preto sa v Davose bude diskutovať aj o iránskom jadrovom programe a sýrskych mierových rokovaniach.