Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Svetové veľmoci a Irán predĺžili rokovania o jadrovej dohode

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pôvodným termínom na jej dosiahnutie, ktorý si stanovili účastníci rokovaní, bol dnešný deň.


Viedeň 30. júna (TASR) - Šesť svetových veľmocí a Irán sa rozhodli predĺžiť platnosť dočasnej rámcovej jadrovej dohody do 7. júla, aby tak získali viac času na rokovania o záverečnej dohode, oznámili dnes Spojené štáty.

"P5+1 a Irán sa rozhodli predĺžiť opatrenia spadajúce pod spoločný akčný plán do 7. júla, aby bolo viac času na rokovania o dlhodobom riešení... v otázke iránskeho jadrového programu,"
povedala poradkyňa pre strategickú komunikáciu amerického ministerstva zahraničných vecí Marie Harfová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Irán a šesť veľmocí, známych aj ako P5+1 - päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (USA, Rusko, Čína, Francúzsko, Británia) a Nemecko - dospeli v apríli k rámcovej dohode o iránskom jadrovom programe a v súčasnosti rokujú o podmienkach úplnej dohody. Na jej základe by mala islamská republika výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií obmedziť svoje jadrové ambície. Pôvodným termínom na jej dosiahnutie, ktorý si stanovili účastníci rokovaní, bol dnešný deň.