Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tusk má obavy z dôsledkov udalostí v Turecku, Obama podporil Erdogana

Predseda Európskej rady Donald Tusk Foto: TASR/AP

To, ako bude Ankara reagovať na vzniknutú krízu, bude podľa Tuska rozhodujúce pre budúcnosť Turecka a jeho vzťahy s EÚ.

Ankara 16. júla (TASR) - Predseda Európskej rady Donald Tusk vyjadril dnes obavy z dôsledkov pokusu o vojenský prevrat v Turecku, ktorý sa podľa vyhlásení tamojších predstaviteľov podarilo odraziť. Šéf vrcholného orgánu EÚ, ktorého citovala agentúra DPA, varoval, že terajšia situácia v Turecku "sa zdá byť pod kontrolou, no zďaleka nie je stabilizovaná".

"Napätie a výzvy v Turecku nie je možné vyriešiť zbraňami," povedal Tusk v mongolskom Ulánbátare, kde sa zúčastnil na ázijsko-európskom summite ASEM. "Vojenský puč nemá miesto v modernom Turecku," dodal s tým, že je zatiaľ priskoro dohadovať sa, aké budú mať tamojšie udalosti dôsledky.

To, ako bude Ankara reagovať na vzniknutú krízu, bude podľa Tuska rozhodujúce pre budúcnosť Turecka a jeho vzťahy s EÚ. "Našou nádejou je, že si udržíme Turecko ako centrálneho partnera," uzavrel šéf Európskej rady.

Predseda Európskej rady tiež vyhlásil, že únia plne podporuje tureckú demokraticky zvolenú vládu. "Turecko je kľúčovým partnerom Európskej únie. EÚ plne podporuje tureckú demokraticky zvolenú vládu, tamojšie inštitúcie a právny poriadok," uviedol Tusk, pričom vyzval Ankaru k rýchlemu návratu k ústavnému poriadku.


VIDEO: D. TUSK: Turecko je kľúčový partner Európskej únie


Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz medzitým prostredníctvom siete Twitter privítal obnovenie "vlády zákona" v Turecku, ktorého stabilita je podľa neho "rozhodujúca pre celý región". Dodal, že Turci musia vo svojej krajine úplne zastaviť krviprelievanie, zabezpečiť deľbu moci a zaručiť dodržiavanie individuálnych práv.

Vysoká predstaviteľka pre zahraničnú politiku EÚ Federica Mogheriniová vyzvala na "pokoj a rešpektovanie demokratických inštitúcií" v Turecku. Dodala, že je v stálom kontakte s úradmi EÚ v Istanbule i Ankare.



Na vývoj v Turecku reagoval aj prezident USA Barack Obama, ktorý vyzval všetky zainteresované strany, aby podporovali demokraticky zvolenú vládu jeho tureckého náprotivku Recepa Tayyipa Erdogana. Vo svojom vyhlásení, ktoré vydal po stretnutí s národno-bezpečnostnými poradcami, tiež vyzval všetkých ľudí v Turecku, aby zachovali zdržanlivosť a vyhýbali sa násiliu, informovala agentúra AP.

Turecko má rozhodujúcu úlohu v koalícii na čele s USA, ktorá bojuje proti Islamskému štátu v Sýrii a Iraku. Americké lietadlá pri zásahoch proti tejto organizácii využívajú tureckú leteckú základňu Incirlik. Podľa vyjadrenia vysokopostaveného predstaviteľa rezortu obrany, na ktorého sa odvoláva AP, pre Američanov platia v súvislosti s pokusom o prevrat sprísnené bezpečnostné pravidlá, štartovanie lietadiel z Incirliku však bolo prerušené iba na 25 minút.

Hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert povedal, že v Turecku sa musí dodržiavať "demokratický poriadok" a "pre ochranu ľudských životov sa musí spraviť všetko". Merkelová je podľa slov hovorcu ohľadom týchto udalostí v nepretržitom kontakte s čelnými predstaviteľmi svojej vlády.