Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Svetový humanitárny deň pripomína, že EÚ je najväčším svetovým darcom

Foto: www.un.org

Práca humanitárnych pracovníkov je čoraz nebezpečnejšia, a preto hrozí, že ženy, deti a muži v núdzi budú dostávať menšiu pomoc alebo ju nedostanú vôbec.

Brusel 19. augusta (TASR) - Európska komisia (EK) dnes uviedla, že každý rok 19. augusta si pripomíname Svetový humanitárny deň na pamiatku obetí útoku na ústredie OSN v Bagdade v roku 2003, pri ktorom zahynulo 22 ľudí vrátane osobitného zástupcu OSN v Iraku Sárgia Vieiru de Mella.

Európska únia, zahŕňajúca EK a členské štáty, je najväčším svetovým darcom humanitárnej pomoci. Činnosť EÚ v tejto oblasti má nesmiernu podporu svojich občanov: podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometra deväť z desiatich občanov pokladá financovanie humanitárnej pomoci zo strany EÚ za dôležité.

V roku 2013 pomohla Európska komisia 124 miliónom ľudí vo viac než 90 krajinách a aj tento rok pokračuje v poskytovaní pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú. Pomáha obetiam konfliktov v Sýrii, Stredoafrickej republike a Južnom Sudáne, obetiam prírodných katastrof v Ázii, ľuďom trpiacim nedostatkom potravín v Saheli, ako aj zraniteľnému obyvateľstvu v tzv. zabudnutých krízach, ako je situácia kolumbijských utečencov alebo obetí konfliktu v Kačjinskom štáte v Mjanmarsku.

Komisia poskytuje humanitárnu pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú, v rámci partnerstva s viac než 200 humanitárnymi organizáciami vrátane mimovládnych a medzinárodných organizácií, s Organizáciou Spojených národov a so spoločnosťami Červeného kríža. Prostredníctvom solidarity občanov EÚ prináša tisíce humanitárnych pracovníkov obetiam konfliktov a prírodných katastrof pomoc a nádej. V súčasnosti dochádza k útokom na humanitárnych pracovníkov častejšie než kedykoľvek predtým. V roku 2013 bol zaznamenaný rekordný počet útokov, v ktorých bolo napadnutých 454 humanitárnych pracovníkov. Viac než jedna tretina z nich (155 osôb) v týchto útokoch prišla o život. Hlavným cieľom útokov sú miestni zamestnanci; iba jedna zo šiestich obetí bola podľa údajov za rok 2013 medzinárodným humanitárnym pracovníkom.

Čoraz viac pracovníkov sa dostáva do nebezpečných situácií a ohrozenia násilným konfliktom. Práca humanitárnych pracovníkov je čoraz nebezpečnejšia, a preto hrozí, že ženy, deti a muži v núdzi budú dostávať menšiu pomoc alebo ju nedostanú vôbec.

Na čele tabuľky je Afganistan, v ktorom došlo v rozmedzí rokov 1997-2013 k 400 útokom, čo je dvakrát viac ako v krajine s druhým najvyšším počtom útokov, v Somálsku. V Afganistane len v júni tohto roka prišlo počas odmínovacích prác o život osem pracovníkov mimovládnych organizácií, ďalší traja boli pri likvidácii mínových polí zranení.

Útoky na humanitárnych pracovníkov pokračujú aj v Sýrii. Od roku 2011 ich bolo zabitých takmer 60. Útoky na sanitky a vozidlá OSN i únosy humanitárnych pracovníkov spôsobujú, že vo všetkých častiach Sýrie pretrvávajú veľké obavy o bezpečnosť humanitárneho personálu a operácií.

Útoky na humanitárnych pracovníkov sú porušením medzinárodného humanitárneho práva (MHP), ktoré vymedzuje zodpovednosť štátnych a neštátnych subjektov počas ozbrojeného konfliktu, pokiaľ ide o základné otázky týkajúce sa práva na humanitárnu pomoc, ochrany civilného obyvateľstva vrátane zdravotných a humanitárnych pracovníkov a ochrany utečencov, žien a detí. MHP je záväzné pre všetky štátne a neštátne subjekty v konflikte, avšak čoraz viac sa porušuje.

EÚ podporuje dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva. V oblasti MHP Európska komisia financuje odbornú prípravu civilného a vojenského personálu zapojeného do operácií krízového riadenia EÚ.