Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Svetový potravinový program finančné problémy obmedzí pomoc pre Jemen

Jemenský otec kŕmiaci svoju podvyživenú dcérku, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Okrem toho letisko v jemenskom hlavnom meste Saná, ovládanom povstalcami, tento týždeň pozastavilo odlety a prílety lietadiel OSN s humanitárnou pomocou.

Saná 22. decembra (TASR) - Svetový potravinový program (WFP) v stredu oznámil, že pre nedostatok financií je "nútený" obmedziť pomoc Jemenu. WFP súčasne varoval pred prudkým nárastom počtu hladujúcich v tejto vojnou zničenej krajine na juhu Arabského polostrova.

WFP informoval, že od januára bude osem miliónov ľudí dostávať znížený prídel potravín – a päť miliónov, ktorým bezprostredne hrozí život v podmienkach hladomoru, "zostane na plných prídeloch" potravín.

"Zakaždým, keď znížime množstvo potravín, vieme, že k miliónom hladujúcich pribudne viac ľudí, ktorí sú už hladní a majú nedostatok jedla," uviedla riaditeľka WFP pre Blízky východ a severnú Afriku Corinne Fleischerová.

"Ale zúfalé časy si vyžadujú zúfalé opatrenia," vysvetlila s tým, že vždy, keď je WFP nútený pracovať s obmedzenými zdrojmi, musí si "stanoviť priority a zamerať sa na ľudí, ktorí sú v najkritickejšom stave."

WFP uviedol, že do mája budúceho roku potrebuje 813 miliónov dolárov, aby mohol pokračovať v pomoci tým najzraniteľnejším v Jemene. Ďalších 1,97 miliardy dolárov by potreboval v roku 2022 na pokračovanie v poskytovaní potravinovej pomoci rodinám na pokraji hladomoru.

Okrem toho letisko v jemenskom hlavnom meste Saná, ovládanom povstalcami, tento týždeň pozastavilo odlety a prílety lietadiel OSN s humanitárnou pomocou. Dôvodom sú letecké útoky vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou na letiskovú infraštruktúru.

AFP spresnila, že letisko v Saná je zatvorené od augusta 2016 v dôsledku blokády Saudskej Arábie. Letisko však využívajú lietadlá s humanitárnou pomocou.

Koordinátor OSN pre Jemen David Gressly v októbri upozornil, že vo vojnou zmietanom Jemene hrozí smrť hladom takmer 400.000 deťom a po siedmich rokoch ozbrojeného konfliktu v krajine potrebuje pomoc 20 miliónov ľudí, teda dve tretiny obyvateľstva.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď Iránom podporovaní šiitskí vzbúrenci – tzv. húsíovia – obsadili hlavné mesto Saná.

Saudská Arábia spolu s ďalšími krajinami podporila medzinárodne uznanú jemenskú vládu a vedie od roku 2015 vojenskú ofenzívu proti húsíom.

V dôsledku konfliktu zahynuli desaťtisíce ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy.

OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu svetovú humanitárnu krízu.