Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Sydney preskúma informačné tabule na sochách koloniálnych osobností

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Členka mestského zastupiteľstva Yvonne Weldonová presadila toto opatrenie po tom, ako v nedávnom celoštátnom referende drvivá väčšina voličov zamietla návrh na posilnenie práv pôvodných obyvateľov.

Sydney 26. októbra (TASR) — Najstaršie austrálske mesto Sydney prehodnotí podobu sôch svojich koloniálnych predstaviteľov po tom, ako zástupkyňa domorodého obyvateľstva poukázala na "urážlivé" informačné tabule ignorujúce zverstvá spáchané v minulosti. TASR informáciu prevzala zo stredajšej správy agentúry AFP.

Úrady v rámci revízie preskúmajú i známu sochu bývalého guvernéra Nového Južného Walesu Lachlana Macquarieho, ktorý je opisovaný ako "dokonalý džentlmen" napriek tomu, že povolil vojakom strieľať do nepriateľských "domorodcov" a vešať ich na stromy.

Členka mestského zastupiteľstva Yvonne Weldonová presadila toto opatrenie po tom, ako v nedávnom celoštátnom referende drvivá väčšina voličov zamietla návrh na posilnenie práv pôvodných obyvateľov.

V prípade schválenia reformy by sa v ústave z roku 1901 po prvý raz objavila zmienka o pôvodných obyvateľoch Austrálie a v rámci vlády by sa pre nich zriadil stály poradný orgán.

Weldonová, prvá domorodá Austrálčanka, ktorá zasadla v sydneyskom mestskom zastupiteľstve, uviedla, že mnohé z informačných tabúľ "obsahujú nepresné, zavádzajúce a urážlivé opisy činov tých, ktorých pamiatku pripomínajú".

Revízia sa nebude týkať nahradenia sôch, ale iba toho, či by sa príslušné tabule mali zmeniť tak, aby odrážali moderné chápanie zložitých koloniálnych dejín Austrálie.

Vyhodnotia sa aj tabuľky na bronzových pamätníkoch historických osobností, ako sú britská kráľovná Viktória či britský moreplavec a objaviteľ James Cook.

V popise na Cookovej soche, ktorá sa týči nad Hyde Parkom v centre mesta, sa uvádza, že Cook "objavil" Austráliu v roku 1770, čo sa nepáči pôvodným obyvateľom Austrálie, ktorých predkovia žili na tomto kontinente približne 60.000 rokov.

Macquarie, ktorý pochádzal zo Škótska, sa významne zaslúžil o založenie moderného Sydney. Niektorí si ho vážili pre jeho mnohé úspechy, iní ho však odsudzovali pre jeho necitlivé zaobchádzanie s pôvodným obyvateľstvom.

Sochy koloniálnych osobností sa často stávajú terčom vandalov a v uplynulých rokoch sú v Austrálii takmer neustále predmetom sporov. Bývalý konzervatívny premiér Malcolm Turnbull v roku 2017 odmietol výzvy na úpravu pamätníkov z koloniálnej éry s tým, že ide o "stalinistické" prepisovanie histórie.