Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Syn čečenského vodcu dostal po zmlátení väzňa už tretie vyznamenanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Kadyrov viackrát vyzval Moskvu, aby vo vojne na Ukrajine siahla po najextrémnejších prostriedkoch.

Moskva 25. októbra (TASR) – Úrady udelili synovi čečenského lídra Ramzana Kadyrova už tretie vyznamenanie po tom, ako násilne napadol väzneného muža obvineného z pálenia Koránu. TASR správu prevzala v stredu z agentúry AFP a webovej stránky stanice BBC.

"Rozhodol som sa udeliť Adamovi Kadyrovovi najvyššie štátne vyznamenanie našej republiky," vyhlásil v stredu líder Karačajsko-čerkeskej republiky Rašid Temrezov. Vo vyhlásení napadnutie nespomenul; mladíka však chválil za "osobný prínos v oblasti jednoty medzi etnickými skupinami a regiónmi, i za posilňovanie tradičných islamských hodnôt". Karačajsko-Čerkesko je autonómna republika Ruskej federácie, ktorá sa nachádza v oblasti Kaukazu.

Adam Kadyrov už predtým dostal od prezidenta Tatárska Rad priateľstva a jeho otec mu udelil vyznamenanie Hrdina Čečenska.

Čečenský vodca v septembri uviedol, že je hrdý na svojho mladistvého syna Adama, ktorý zmlátil väzneného muža obvineného z pálenia Koránu. Na platforme Telegram zverejnil video, na ktorom mladík v kaki oblečení udiera a kope muža krčiaceho sa na stoličke. Následne ho zvalí na zem a udrie ho po hlave.

Ramzan Kadyrov stojí na čele Čečenska od roku 2007 a je jedným z hlavných podporovateľov ruského prezidenta Vladimíra Putina. Čelí však kritike zo strany ľudskoprávnych skupín za brutálny postup voči opozícii a za to, že z Čečenska urobil svoje vlastné panstvo, píše AFP.

Kadyrov viackrát vyzval Moskvu, aby vo vojne na Ukrajine siahla po najextrémnejších prostriedkoch. Okrem toho opakovane vyhlásil, že svojich troch synov vo veku 14 – 16 rokov pošle do boja.