Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Útočník z Ansbachu prisahal vernosť vodcovi Islamského štátu

Zvláštny policajt skúma batoh pri vchode do budovy v nemeckom meste Ansbach, 25. júla 2016. Foto: TASR/AP

Bilancia nedeľňajšieho samovražedného bombového útoku, ktorý sa odohral pred vstupom na hudobný festival v bavorskom Ansbachu, sa zvýšila na 15 zranených; štyria z nich utrpeli ťažké zranenia.

Ansbach 25. júla (TASR) - Samovražedný útočník, ktorý v nedeľu zranil 15 ľudí pred vstupom na hudobný festival v bavorskom Ansbachu, prisahal, že spácha teroristický čin na území Nemecka. Vyplýva to z videozáznamu objaveného vyšetrovateľmi v jeho mobilnom telefóne, uviedol dnes bavorský minister vnútra Joachim Herrmann.

Páchateľ, 27-ročný sýrsky žiadateľ o azyl, zároveň vyjadril oddanosť abú Bakrovi Baghdádímu, vodcovi samozvaného kalifátu Islamský štát (IS), zistilo sa ďalej z inkriminovanej nahrávky podľa Herrmanna, ktorého citovala agentúra DPA. Nemecká polícia dnes v skorých ranných hodinách zatkla možného útočníkovho komplica.

Sýrčan v objavenom videozázname vyhlasuje, že jeho útok je mienený ako pomsta za to, že Nemecko zabíja moslimov, a hodlá ho vykonať v mene Alaha. V byte páchateľa polícia objavila materiál na výrobu ďalších bômb vrátane paliva, kyseliny chlorovodíkovej a čistiacich prostriedkov založených na alkohole.

Okrem toho sa v jeho byte našli salafistické dokumenty, ktoré odkazujú na ultrakonzervatívne reformné hnutie v sunnitskom islame, doplnil Herrmann. Jediným, kto pri útoku v Ansbachu zahynul, je samotný páchateľ. Incident sa odohral v období, keď Nemecko zažilo v priebehu niekoľkých dní štyri násilné útoky, z ktorých sa tri pripisujú migrantom.

Bilancia nedeľňajšieho samovražedného bombového útoku, ktorý sa odohral pred vstupom na hudobný festival v bavorskom Ansbachu, sa zvýšila na 15 zranených; štyria z nich utrpeli ťažké zranenia. Oznámila to dnes starostka Ansbachu Carda Seidelová, ktorú cituje agentúra DPA.

Väčšina zranení bola spôsobená kovovými úlomkami. Páchateľ, 27-ročný Sýrčan, mal výbušné zariadenie ukryté v batohu. Vo festivalovom areáli sa v tom čase nachádzalo približne 2500 návštevníkov, útočníka však na miesto podujatia nevpustili, pretože nemal vstupenku.

Nemecký spolkový minister vnútra Thomas de Maiziere na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že ako pohnútka páchateľa sa nedá vylúčiť jeho napojenie na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) ani jeho psychická labilita, ktorú minister považuje aj za príčinu, prečo nebol Sýrčan deportovaný do Bulharska.

Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann pre DPA dnes skoro ráno povedal, že osobne považuje za "veľmi pravdepodobné, že sa tu odohral skutočný islamistický samovražedný útok".

Minister predtým poskytol aktuálne informácie na tlačovej konferencii v Ansbachu spolu s predstaviteľmi polície a prokuratúry. Vyplýva z nich, že Sýrčan prišiel do Nemecka pred dvoma rokmi a podal žiadosť o azyl, ktorú mu však vlani zamietli. V krajine mohol napriek tomu zostať vzhľadom na občiansku vojnu v Sýrii.

Podľa hovorcu nemeckého ministerstva vnútra Tobiasa Platea mali Sýrčana deportovať do Bulharska. Hovorca však nevedel povedať, prečo sa deportácia 27-ročného neúspešného žiadateľa o azyl do Bulharska neuskutočnila. Nie je známe ani to, kedy ho mali deportovať.



Muž bol podľa Herrmanna známy polícii v Ansbachu, kde dlhšie býval. V minulosti sa už najmenej dvakrát pokúsil o samovraždu a bol istý čas umiestnený na psychiatrickej klinike. Nie je však jasné, či mal v nedeľu v úmysle spáchať samovraždu alebo zabiť aj iných ľudí.

Policajný viceprezident z neďalekého Norimbergu Roman Fertinger uviedol, že 27-ročný muž mal výbušné zariadenie v batohu. Ak by sa mu podarilo dostať na hudobný festival, na ktorom bolo 2 500 návštevníkov, určite by podľa neho bolo obetí viac. Sýrčana však nevpustili na miesto podujatia, pretože nemal vstupenku.

Minister Herrmann povedal, že obsah batohu "mohol zraniť a zabiť ešte viac ľudí". Podľa Fertingera sa v ňom nachádzali ostré kúsky kovu, ktoré našli rozptýlené v širokom okolí. Vyšetrovatelia našli mobilný telefón muža, ktorý skúmajú. Objasniť chcú tiež, v akom prostredí sa muž pohyboval a odkiaľ mal výbušniny.

K explózii došlo okolo 22.12 h pred vinárňou v bezprostrednej blízkosti vstupu na hudobný festival Ansbach Open 2016, ktorý okamžite zrušili a návštevníkov evakuovali. Polícia uzavrela celé centrum 40-tisícového mesta, do ktorého privolali aj posily z okolitého regiónu. Nasadených bolo 200 policajtov vrátane príslušníkov špeciálnych jednotiek a 350 hasičov a pracovníkov záchranných služieb.

VIDEO: Explózia na hudobnom festivale v Bavorsku


V Bavorsku ide o tretí krvavý incident v priebehu jedného týždňa. V piatok večer 18-ročný útočník zastrelil v nákupnom centre v Mníchove deviatich ľudí a následne spáchal samovraždu. Predtým 17-ročný mladík v pondelok vo Würzburgu sekerou vážne zranil cestujúcich vo vlaku.

Minister Herrmann uviedol, že ďalší útok zrejme len zvýši obavy ľudí, a vyjadril pobúrenia nad tým, že azylová ochrana je pohŕdavo zneužívaná, čomu je podľa neho potrebné zabrániť. Oznámil súčasne, že krajinská vláda bude na dnešnom zasadnutí hovoriť o dôsledkoch po útoku v Ansbachu so zameraním okrem iného na zvýšenie ochrany obyvateľstva.

V Ansbachu sa nachádza aj základňa americkej armády. Jej hovorca uviedol, že nemá informácie o výbuchu, informovala agentúra Reuters.

Útočník z bavorského Ansbachu žiadal o azyl aj v Rakúsku

Samovražedný útočník z bavorského Ansbachu požiadal v roku 2014 o azyl aj v Rakúsku. So žiadosťou však neuspel, pretože ešte predtým, v roku 2013, pozitívne posúdili jeho žiadosť o azyl v Bulharsku.

Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu rezortu vnútra vo Viedni Karla-Heinza Grundböcka. Podľa jeho slov tohto Sýrčana nevyhostili z alpskej republiky, pretože disponoval cestovným dokladom z Bulharska, ktorý mu umožňoval 90 dní zostať na území Schengenu.

Nemecké spolkové ministerstvo vnútra už skôr oznámilo, že Sýrčana mali deportovať späť do Bulharska. V Nemecku sa zdržiaval od roku 2014, ani tam so žiadosťou o azyl neuspel.

Útok bude vyšetrovať Spolková prokuratúra v Karlsruhe

Nemecká Spolková prokuratúra so sídlom v Karlsruhe, do ktorej právomoci patria trestné činy ohrozujúce vnútornú bezpečnosť štátu, prevezme vyšetrovanie samovražedného bombového útoku v Ansbachu z nedeľňajšieho večera.

Informáciu, ktorú priniesol dnes mienkotvorný denník Süddeutsche Zeitung bez uvedenia zdroja, sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

Spolková prokuratúra prevzala v uplynulých dňoch i vyšetrovanie útoku v regionálnom vlaku neďaleko Würzburgu, pri ktorom útočník - žiadateľ o azyl z Afganistanu, podľa iných zdrojov z Pakistanu, sekerou a nožom zranil štyroch ľudí z Hongkongu, troch životunebezpečne. Na úteku z miesta činu zastrelili tohto útočníka, ktorý svoj čin označil za "svätú operáciu" a ktorý evidentne konal s islamistickým motívom, príslušníci špeciálnej jednotky nemeckej polície.

K zodpovednosti za oba tieto útoky sa prihlásil Islamský štát.