Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V sýrskom Aleppe prišiel o život jeden z posledných pediatrov v meste

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Šéfka sýrskej misie organizácie Lekári bez hraníc Miskilda Zancadpová označila Maázovu smrť za tragédiu.

Aleppo 1. mája (TASR) - V sýrskom meste Aleppo, ktoré je momentálne jedným z hlavných bojísk sýrskej občianskej vojny, prišiel o život jeden z posledných detských lekárov ordinujúcich aj napriek prudkým bojom.

Doktor Muhammad Wazím Maáz zahynul v stredu pri útoku vládnych lietadiel na nemocnicu al-Kuds, kde podľa údajov Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) zahynulo najmenej 27 ľudí vrátane lekárov a detských pacientov. Detský fond OSN (UNICEF) v piatok vzdal hold Dr. Maázovi, ktorý pracoval na urgentnom príjme spomínanej nemocnice.

Šéfka sýrskej misie organizácie Lekári bez hraníc (MsF) Miskilda Zancadpová označila Maázovu smrť za "tragédiu". Vysvetlila, že pre 250.000 ľudí, ktorí uviazli vo východnej časti mesta nedobytej vládnou armádou, zostáva k dispozícii "nie viac ako 70-80 lekárov", lebo 95 percent (z lekárov) z mesta odišlo alebo prišli o život.

Siedmi lekári z Aleppa, pričom štyria z nich sú z pediatrickej kliniky, podpísali spoločné vyhlásenie adresované Rusku, ktoré vyšlo vo víkendovej prílohe francúzskeho denníka Le Monde.

Vyzývajú v ňom Rusko, aby prestalo s náletmi. Uviedli, že vo februári, keď bolo dohodnuté prímerie, "sa odvážili byť menej skeptickí a dúfať". "Ale tento týždeň sme videli, ako sa za tých najstrašnejších okolností realizujú naše najhoršie obavy. Naše mesto je v krvi a ohni".

Vo vyhlásení lekári Rusku pripomenuli, že "sa úprimne" zasadzuje za mier v Sýrii. Žiadajú ho teda, aby si splnilo svoje záväzky a zabezpečilo ukončenie náletov na Aleppo. "Prioritou je, aby Rusko a medzinárodné spoločenstvo urýchlene využili svoj vplyv a zastavili útok na Aleppo," píše sa vo vyhlásení.

Moskva však v sobotu ústami námestníka ministra zahraničných vecí Gennadija Gatilova uviedla, že Rusko nebude vyvíjať tlak na Damask, pretože "treba chápať, že ide o boj proti teroristickej hrozbe".

Americkí predstavitelia Moskvu už vo štvrtok obvinili, že podporuje nálety sýrskych vládnych síl, ktoré sa tak zrejme pripravujú na rozhodujúci útok na Aleppo.

Moskva však jednoznačne vylúčila, že by sa jej lietadlá v posledných dňoch zapojili do náletov. Gatilov dodal, že predstavitelia ruskej a americkej armády diskutujú o vývoji situácie v Aleppe každý deň.