Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Asadova armáda pokračuje v útokoch na pozície povstalcov v Homse

Zničené budovy v meste Homs po delostreleckých a leteckých útokoch sýrskej armády Foto: TASR/AP

Sýrsky konflikt sa začal pred 27 mesiacmi v meste Dará pokojným protestom proti režimu prezidenta Bašára Asada. Odtiaľ sa rozšíril do celej krajiny a prerástol do občianskej vojny.

Ammán 30. júna (TASR) - Sýrska armáda dnes pokračovala v delostreleckých a leteckých útokoch v strategicky dôležitom meste Homs, kde si sunnitskí povstalci v uplynulých dňoch upevnili svoje pozície.

Podľa opozičných zdrojov dnes povstalci bránili historické centrum mesta a päť priľahlých sunnitských štvrtí, pričom - podobne ako v sobotu - aj dnes odrazili útok vládnych vojsk.

Už dva dni trvajúca ofenzíva vládnych síl v Homse nasleduje po tom, ako sa im v uplynulých dňoch podarilo zaznamenať viacero úspechov a dobyť stratené územia, a to aj vďaka pomoci bojovníkov libanonského šiitského hnutia Hizballáh.

Britský minister zahraničných vecí William Hague dnes zdôraznil, že armáda prezidenta Bašára Asada musí zastaviť svoj "brutálny útok" na Homs. Krajiny Perzského zálivu, ktoré podporujú povstalcov, vyzvali Libanon, aby zastavil zasahovanie "zo svojej strany" - čím mali na mysli Hizballáh - do konfliktu v Sýrii.

Sýrskej armáde sa počas ofenzívy v ostatných týždňoch podarilo opätovne získať pod kontrolu významné časti územia, o ktoré v ostatných mesiacoch prišla, konštatovala AP.

Sýrsky konflikt sa začal pred 27 mesiacmi v meste Dará pokojným protestom proti režimu prezidenta Bašára Asada. Odtiaľ sa rozšíril do celej krajiny a prerástol do občianskej vojny, ktorá si podľa najnovšej bilancie vyžiadala viac ako 100.000 obetí.