Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Sýrska armáda podnikla letecký útok. Zahynulo vyše 140 islamistov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Lietadlá zaútočili na leteckú vojenskú základňu Tabka.

Bejrút/Rím 26. mája (TASR) - Pri leteckom útoku sýrskej armády na severe krajiny zahynulo vyše 140 bojovníkov organizácie Islamský štát (IS), informovala dnes štátna agentúra SANA.

K náletu podľa nej došlo provincii Rakka. Lietadlá zaútočili na leteckú vojenskú základňu Tabka. Okrem mŕtvych si nálet vyžiadal desiatky zranených militantov.

Podľa agentúry Reuters sa islamisti zmocnili základne vlani v auguste po ťažkých bojoch s armádou, ktorá utrpela značné straty.

Svetový potravinový program (WFP), organizácia OSN, medzitým vyzval na humanitárnu prestávku v Sýrii, aby poľnohospodári mohli zožať úrodu a dopraviť ju na trh, informovala agentúra AP.

Podľa WFP sa očakáva, že tohtoročná úroda bude vyššia ako vlani. Podľa výkonnej riaditeľky WFP Ertharin Cousinovej je dôležité, aby sa potraviny dostali do oblastí, kde ich ľudia nutne potrebujú.

"Bez obojstrannej humanitárnej pauzy - neobmedzeného prístupu k potravinám a otvorenia koridorov na prevoz - budú ľudia stále hladovať, a to aj napriek dobrej úrode," uviedla Cousinová vo vyhlásení.