Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Asad dúfa, že rozhovory v Astane budú viesť k dialógu s povstalcami

Na snímke sýrsky prezident Bašár Asad. Foto: TASR/AP

Sýrsky prezident Bašár Asad však v dnes zverejnených výrokoch vyjadril pochybnosti, že na rokovaniach v Astane, ktoré presadili Rusko s Tureckom, sa bude diskutovať o nejakej politickej záležitosti.

Damask 19. januára (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad vyjadril nádej, že mierové rozhovory o Sýrii plánované na budúci týždeň v kazašskej metropole Astana sa stanú základom pre budúci dialóg jeho vlády a opozičných skupín.

Asad však v dnes zverejnených výrokoch vyjadril pochybnosti, že na rokovaniach v Astane, ktoré presadili Rusko s Tureckom, sa bude diskutovať o nejakej politickej záležitosti.

"Od konferencie nič neočakávame, ale dúfame, že tieto rozhovory medzi rôznymi sýrskymi skupinami vytvoria platformu pre dialóg," povedal Asad pre japonskú televíznu stanicu TBS, ako vyplýva z pasáží zverejnených na stránke sýrskeho prezidentského paláca na Facebooku.

Asad dodal, že nadchádzajúce rozhovory v Astane, začínajúce sa 23. januára, sa budú zameriavať prevažne na upevnenie krehkého prímeria, ktoré platí v Sýrii od vlaňajšieho 30. decembra.

"Podľa môjho názoru sa na začiatku budú zameriavať, alebo ich prioritou bude dosiahnuť také prímerie, ktoré ochráni životy ľudí a umožní prísun humanitárnej pomoci do rôznych oblastí Sýrie," vyhlásil Asad.

"Nie je jasné, či sa na tejto konferencii bude viesť aj nejaký politický dialóg, pretože zatiaľ nie je jasné, kto sa na nej zúčastní," vysvetlil sýrsky líder.

OSN dnes oznámila, že na mierové rozhovory pošle svojho osobitného vyslanca pre Sýriu Staffana de Misturu.

Prezident Asad doplnil, že stretnutie v Astane bude mať podobu rozhovorov medzi vládou a "teroristickými skupinami, aby sa dosiahlo pevné prímerie a tieto skupiny dostali možnosť zapojiť sa do procesu zmierenia v Sýrii". Termín teroristické skupiny používa Damask na označenie povstaleckých zoskupení.

Sýrska kríza sa začala v marci 2011 pokojnými protivládnymi protestmi. Vláda ich však násilne potláčala, a tak sa čoskoro zmenili na plne rozvinutú občiansku vojnu.

V konflikte zahynulo podľa odhadov už vyše 300.000 ľudí.