Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Sýrii bojuje vyše 12.000 cudzincov zo 74 krajín

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Tvrdí to profesor Peter Neumann, popredný expert na terorizmus, ktorý riadi Medzinárodné centrum pre štúdium radikalizácie na King's College London.

New York 9. septembra (TASR) - Viac ako 12.000 cudzincov zo 74 krajín odišlo za tri roky od jej vypuknutia bojovať do vojny v Sýrii; 60-70 percent z nich pochádza ostatných krajín Blízkeho východu a asi 20-25 percent zo západných krajín.

Tvrdí to profesor Peter Neumann, popredný expert na terorizmus, ktorý riadi Medzinárodné centrum pre štúdium radikalizácie na King's College London, informovala dnes agentúra AP.

Sýrsky konflikt je podľa Neumanna "na dobrej ceste, aby sa stal najvýznamnejšou mobilizáciou zahraničných bojovníkov v dejinách". Zatiaľ čo z konfliktu v Afganistane v 80. rokoch vzišla teroristická sieť al-Káida a ďalšie džihádistické skupiny, vojna v Sýrii je živnou pôdou pre nové siete, ktoré budú tiež vykonávať teroristické útoky.

Neumann nekonkretizoval, koľko cudzincov bojuje v radoch Islamského štátu (IS), ktorý obsadil rozsiahle časti Sýrie a Iraku, Frontu an-Nusra napojeného na al-Káidu, Slobodnej sýrskej armády alebo iných ozbrojených skupín. Ich počet stagnoval alebo sa znížil medzi decembrom a júnom kvôli bojom medzi jednotlivými skupinami, nástup militantov z IS ich však opäť začal priťahovať.

Najväčšie množstvo zahraničných bojovníkov - okolo 3000 - prišlo do Sýrie podľa Neumanna z Tuniska. Vláda Saudskej Arábie odhaduje, že v Sýrii bojuje 1200 alebo 2500 jej občanov, z Maroka a Jordánska by ich mohlo byť po 1500, pričom v prípade Jordáncov zohrávajú úlohu kmeňové väzby.

Čo sa týka západných krajín, bojovať do Sýrie odišlo okolo 700 Francúzov, viac ako 500 Britov, 400 Nemcov, 300 Belgičanov a 100 Američanov. Keď sa to rozráta na počty obyvateľov, najväčší odliv nastal z Belgicka, Holandska a škandinávskych krajín - Dánska, Švédska a Nórska - čo sú síce malé krajiny, ale každá "vyprodukovala" 50-100 bojovníkov, povedal Neumann.

Poznamenal, že v niektorých európskych krajinách, ktoré nekonkretizoval, je medzi tými, ktorí išli do Sýrie, aby sa pripojili k IS, 10-20 percent žien. Podľa neho k tomu nepochybne prispel internet.