Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Sýria chce byť zapojená do aktivít pozorovateľov OSN

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP

Uviedla to dnes Búsajna Šabanová, mediálna poradkyňa sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Zdôraznila pritom, že Sýria má právo reagovať na akýkoľvek akt agresie ozbrojených skupín.

Bejrút 15. apríla (TASR) - Sýrska vláda nemôže byť zodpovedná za bezpečnosť medzinárodných pozorovateľov, pokým nebude zapojená do všetkých ich "krokov" na území krajiny. Uviedla to dnes Búsajna Šabanová, mediálna poradkyňa sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Zdôraznila pritom, že Sýria má právo reagovať na akýkoľvek akt agresie ozbrojených skupín.

Šabanová uviedla, že Sýria si vyhradzuje právo odmietnuť pozorovateľov na základe ich národnosti. Ich počet nakoniec stúpne na 250, tak ako bolo dohodnuté s OSN, dodala.

"Trvanie práce pozorovateľov a priority ich pohybu budú v koordinácii so sýrskou vládou, pretože Sýria nemôže byť zodpovedná za bezpečnosť týchto pozorovateľov, pokým nebude spolupracovať a zúčastňovať sa na všetkých krokoch na území krajiny," povedala Asadova poradkyňa.

V priebehu dňa citovala stanica BBC Arabic jej slová, že sýrska vláda víta pozorovateľov OSN, ktorí by mali v krajine dohliadať na prímerie medzi vládnymi silami a povstalcami.

Skupina prvých šiestich pozorovateľov OSN odcestovala do Sýrie, kde by mali doraziť dnes v noci, informoval Ahmad Fawzí, hovorca vyslanca OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) Kofiho Annana. V pondelok by mali začať pôsobiť v krajine.

Bezpečnostná rada (BR) OSN v sobotu jednomyseľne schválila vyslanie prvej vlny pozorovateľov do Sýrie, kde majú dohliadať na krehké prímerie.

BR má schváliť aj rezolúciu o kompletnej pozorovacej misii so zhruba 250 členmi, na základe správy generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna a za predpokladu, že prímerie vydrží, dodal Fawzí.

Sýrsky bezpečnostný zdroj dnes informoval, že "teroristické skupiny" vystupňovali útoky v krajine od minulotýždňového vyhlásenia prímeria. "Od oznámenia ukončenia vojenských operácií sa počet teroristických útokov zvýšil o desiatky, pričom prišlo o život množstvo ľudí," uviedla štátna agentúra SANA. Dodala, že "ozbrojení teroristi" zabili v sobotu pri útokoch po celej krajine päť ľudí. Bezpečnostný zdroj uviedol, že Sýria zabráni "teroristickým skupinám" v pokračovaní páchania ich kriminálnych činov.

Aktivisti informovali, že sýrske sily dnes hodiny ostreľovali mesto Homs, pričom prišli o život traja ľudia.