Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Po prejave sýrskeho premiéra vybuchol autobus, obetí je sedem

Sýrsky premiér Wáil Halkí Foto: TASR/AP Photo

Premiér v prejave, niekoľko hodín pred útokom na autobus, povedal, že Sýria nemôže dovoliť nepriateľom, aby "zničili krajinu náboženstiev a kolísku civilizícií".

Damask 1. februára (TASR) - Najmenej sedem ľudí dnes zahynulo pri výbuchu bomby, ktorej terčom bol autobus prevážajúci libanonských šiitských návštevníkov po sýrskom Damasku. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práve (SOHR), ktorá monitoruje situáciu v krajine.

Pri explózii neďaleko historického trhoviska a pevnosti v centre sýrskej metropoly utrpelo zranenia ďalších najmenej 20 osôb.

Účty v sociálnych médiách napojené na militantný Front an-Nusra uviedli, že za samovražedným atentátom je táto fundamentalistická sunnitská skupina. Na jednom účte na Twitteri bol odkaz, že jeden člen Frontu an-Nusra sa odpálil priamo v autobuse v blízkosti trhoviska, informovala tlačová agentúra Reuters.

Autobus viezol šiitov zo susedného Libanonu, uviedli miestne médiá, na ktoré sa odvolala agentúra DPA.

V krvavom, takmer štvorročnom sýrskom konflikte prišlo o život už vyše 200.000 ľudí.

Sunnitskí povstalci bojujú proti režimu prezidenta Bašára Asada, ktorý patrí k alavitom - málopočetnej odnoži šiitského islamu.

Libanonské šiitské hnutie Hizballáh posiela bojovníkov na pomoc Asadovým vojakom, čo hnevá sunnitských extrémistov, vrátane militantov z Islamského štátu (IS), ktorí ovládajú obrovské územia v Sýrii aj v Iraku.

Sýrsky premiér Wáil Halkí dnes v parlamente v prejave, ktorý vysielala štátna televízia, vyhlásil, že Sýria "podporí akékoľvek iniciatívy na boj proti svetovému terorizmu".

Premiér v prejave, niekoľko hodín pred útokom na autobus, povedal, že Sýria nemôže dovoliť nepriateľom, aby "zničili krajinu náboženstiev a kolísku civilizícií".

Premér Halkí tiež zdôraznil, že jeho krajina chce v roku 2015 vyhnať z územia všetkých teroristov a je ochotná podporiť akékoľvek pokusy zamerané na porážku svetového radikalizmu.

Sýria opakovane vyhlasovala, že chce spolupracovať s otatnými štátmi v boji proti ozbrojeným skupinám na svojom území. Damask označuje všetky protivládne sily v Sýrii za teroristov - na rozdiel od západných štátov a ich arabských spojencov, ktorí rozlišujú medzi fundamentalistickými džihádistami a umiernenejšími povstaleckými bojovníkmi.