Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Sýrsky režim použil podľa USA i VB aj chemické zbrane

Minister obrany Chuck Hagel Oznámil, že Sýrsky režim zejme použil nervový plyn. Foto: TASR/AP

Podľa amerických aj britských spravodajských služieb mal režim použiť nervový plyn sarín. Použitie týchto zbraní je porušením všetkých dohovorov o vedení vojny.

Londýn/Washington 25. apríla (TASR) - Britské ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že má informácie preukazujúce použitie chemických zbraní v Sýrii. Vyzvalo zároveň sýrskeho prezidenta Bašára Asada, aby spolupracoval s medzinárodnými organizáciami a dokázal, že neschválil ich použitie.

"Máme od rôznych zdrojov limitované, no presvedčivé informácie ukazujúce použitie chemických zbraní v Sýrii, vrátane sarínu. Je to mimoriadne znepokojujúce. Použitie chemických zbraní je vojnovým zločinom," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení, o ktorom informovala tlačová agentúra Reuters.

Americká vláda predtým oznámila, že spravodajské služby USA dospeli "s rôznou mierou istoty" k záveru, že sýrska vláda použila v občianskej vojne v krajine "v malom rozsahu" aj chemické zbrane, konkrétne nervový plyn sarín.

Podľa amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho išlo o dva prípady použitia chemických zbraní. Bližšie informácie o množstve použitých zbraní, čase ich použitia alebo obetiach neboli známe, uviedla agentúra AP.

Dôveryhodnosť informácií nie je dostatočná, varuje USA

Americkí vládni predstavitelia zdôraznili, že hodnotenie spravodajských služieb nie je dostatočné na konanie a že USA musia získať rozhodnejšie dôkazy a zatiaľ nie sú pripravené zvýšiť svoju angažovanosť v sýrskom konflikte.

O stanovisku tajných služieb informoval Biely domy senátorov v liste, podľa ktorého je "toto hodnotenie sčasti založené na fyziologických vzorkách" a nemožno potvrdiť, ako a za akých okolností došlo k vystaveniu príslušných osôb chemickým zbraniam.

Obama už skôr varoval vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada pred ďalekosiahlymi následkami v prípade použitia chemických zbraní, ktorým by podľa neho prekročila "hranicu" - zmenila postoj USA ohľadom intervencie do konfliktu v Sýrii.

Zdroj z Bieleho domu neskôr povedal, že ak USA dospejú k záveru, že Sýria prekročila túto hranicu, budú ďalšie kroky konzultovať so spojencami, uviedla agentúra Reuters.