Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sýria už odovzdala na likvidáciu 80 percent surovín na chemické zbrane

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Sýrsky prezident Bašár Asad sa dohodol s USA a Ruskom na likvidácii chemických zbraní Sýrie, ktoré Damask nikdy oficiálne nepriznal.

Bejrút 19. apríla (TASR) - Sýria vyexpedovala z krajiny alebo sama zničila zhruba 80 percent svojho materiálu na výrobu chemických zbraní. Informovala dnes šéfa medzinárodného tímu, ktorý sleduje odzbrojovací proces.

Osobitná koordinátorka OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) Sigrid Kaagová povedala, že Sýria by mala byť schopná dodržať lehotu 27. apríla, do ktorej má odovzdať na likvidáciu všetky deklarované nebezpečné chemické suroviny.

"Tempo presunov je pozitívne a nevyhnutné, aby sa dodržal hraničný termín," citovala ju agentúra Reuters.

Sýrsky prezident Bašár Asad sa dohodol s USA a Ruskom na likvidácii chemických zbraní Sýrie, ktoré Damask nikdy oficiálne nepriznal - po tom, ako pri útoku s bojovým plynom sarin na predmestí Damasku v auguste zahynuli stovky ľudí.

Washington a jeho západní spojenci povedali, že sarin použili Asadovi vojaci v najhoršom chemickom útoku sveta za posledné štvrťstoročie. Sýrska vláda obvinila z použitia bojového plynu povstalcov v občianskej vojne, ktorá pokračuje štvrtým rokom.