Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Útoky pri Damasku a Homse si vyžiadali vyše 140 životov

Bojmi zničené sýrske mesto Homs Foto: TASR/AP

K útokom v oboch lokalitách sa prostredníctvom sociálnych médií prihlásili sunnitskí militanti z organizácie IS.


Káhira 21. februára (TASR) - Viac ako 140 ľudí prišlo dnes celkovo o život pri sérii bombových útokov v oblastiach Sýrie, ktoré kontrolujú jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi. K útokom na okraji Damasku a v meste Homs sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS), uviedla agentúra DPA.

Najmenej 83 ľudí bolo zabitých a vyše 180 utrpelo zranenia pri výbuchoch v meste Sajjída Zajnab južne od sýrskej metropoly Damask. K explóziám došlo neďaleko uctievanej svätyne miestnych väčšinových šiitov.

Len niekoľko hodín predtým zahynulo najmenej 59 ľudí pri výbuchoch dvoch náloží v stredosýrskom meste Homs, hlavnom meste rovnomennej provincie. Došlo k nim vo štvrti obývanej menšinou šiitských alavitov, z ktorej pochádza aj prezident Asad.

K útokom v oboch lokalitách sa prostredníctvom sociálnych médií prihlásili sunnitskí militanti z organizácie IS. Pravdivosť vyhlásení nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov, avšak podľa DPA korešpondovali s obdobnými vyhláseniami IS z posledných mesiacov.