Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Sýrii sa pravdepodobne šíri detská obrna

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia WHO.

Ženeva 24. októbra (TASR) - Najmenej u 22 osôb v Sýrii vzniklo podozrenie, že dostali detskú obrnu, informovala dnes Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Zdravotnícke úrady v Sýrii majú problém reagovať na prvý výskyt vírusového ochorenia v krajine za 14 rokov. Väčšina postihnutých tzv. akútnou chabou obrnou, ktorá je symptómom ochorení vrátane detskej obrny, bola z východnej provincie Dajr az-Zaur. Išlo o deti mladšie ako dva roky, uviedol hovorca WHO Oliver Rosenbauer. Dodal, že záležitosť sa preveruje.

WHO v sobotu oznámila, že v Sýrii sa po prvý raz od roku 1999 objavili dva podozrivé prípady obrny. Prvé testy boli pozitívne na obrnu v dvoch z celkovo 22 prípadov, informovala tlačová agentúra Reuters.

Záverečné laboratórne výsledky z referenčného laboratória WHO v Tunise sa očakávajú na budúci týždeň. Podľa Rosenbauera je "veľmi, veľmi pravdepodobné", že sa potvrdí prítomnosť vírusu.

Liečba vysoko infekčného ochorenia neexistuje, dá sa mu len zabrániť očkovaním, väčšinou troma dávkami. Rosenbauer uviedol, že v provincii Dajr az-Zaur je obrnou ohrozených vyše 100.000 detí, mladších ako päť rokov.

Väčšina vidieckych oblastí provincie je v rukách opozície, avšak samotné mesto Dajr az-Zaur stále čiastočne kontrolujú sýrske vládne sily.

Rosenbauer vysvetlil, že v Sýrii od novembra plánujú očkovacie kampane, stále sa však diskutuje o ich logistike v podmienkach občianskej vojny.