Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Extrémisti z IS postupujú na kurdské mesto Kobané

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

Utorňajšie nálety koaličných síl zasiahli najmä sýrsku provinciu a rovnomenné mesto Rakka, ktoré je baštou IS.

Bejrút 24. septembra (TASR) - Militantná organizácia Islamský štát (IS), ktorá na severe Sýrie bojuje s kurdskými silami o nadvládu nad mestom Kobané, obývanom prevažne Kurdmi, vyslala na pomoc svojim bojovníkom posily. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Podľa Öcalana Isu, zástupcu veliteľa kurdských síl brániacich Kobané, zo strany IS ide o preskupenie jednotiek, spôsobené utorňajšími náletmi vzdušných síl Spojených štátov na pozície IS na iných miestach regiónu.

"Od bombardovania mesta Rakka sa zvýšil počet ich bojovníkov a tankov," uviedol Iso v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters.

Iso ďalej uviedol, že po útokoch letectva Spojených štátov proti militantom, začal IS do oblasti Kobané vysielať ďalších bojovníkov a tanky. Podľa Isu sa jednotky Islamského štátu dostali do vzdialenosti zhruba osem kilometrov od južného okraja Kobané, čo je bližšie v doterajšom priebehu bojov.

Utorňajšie nálety koaličných síl zasiahli najmä sýrsku provinciu a rovnomenné mesto Rakka, ktoré je baštou IS.

Militanti opustili svoje základne v oblastiach bombardovaných Američanmi

Militanti z organizácie Front an-Nusra, napojenej na al-Káidu opustili dnes po utorňajších útokoch amerických vzdušných síl svoje základne v ľudnatých vidieckych oblastiach provincie Idlíb na severozápade Sýrie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) vydala svojim stúpencom pokyn na evakuáciu základní aj ďalšia militantná organizácia Ahrár aš-Šám. Koalícia vedená Spojenými štátmi zaútočila v utorok na ciele IS a iných islamistických organizácií na severe a východe Sýrie stíhačkami, bombardérmi, bezpilotnými lietadlami a strelami s plochou dráhou letu Tomahawk.

Pri približne 30 náletoch a raketových útokoch koaličných síl vedených Spojenými štátmi zahynuli desiatky militantov z islamistických skupín operujúcich v Sýrii, medzi nimi aj líder Frontu an-Nusra abú Júsuf al-Turkí, známy pod prezývkou "Turek".