Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Sýria chce vyzbrojiť Hizballáh,Izrael uzavrel časť vzdušného priestoru

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V súvislosti s najnovším vývojom v oblasti odložil dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu svoj odlet do Číny o dve hodiny.

Jeruzalem 5. mája (TASR) - Sýria dnes presunula k hraniciam s Izraelom batérie protivzdušnej obrany. Stalo sa tak v reakcii na izraelský útok, ktorého terčom sa dnes ráno stalo vojenské výskumné zariadenie neďaleko Damasku.

Panarabská televízia Majaddín, sídliaca v Libanone, dnes okrem toho s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje v sýrskej vláde informovala, že Sýria dodá libanonskému hnutiu Hizballáh "kvalitatívne novú výzbroj". Táto informácia sa objavila krátko po skončení mimoriadneho zasadnutia sýrskej vlády, ktorá konštatovala, že izraelský útok "otvoril bránu pre všetky eventuality".

"Sýria neakceptuje ohrozenie svojej suverenity vnútornými ani vonkajšími silami,"
uvádza sa vo vyhlásení vlády, ktorá varuje, že "tí, ktorí sa zahrávajú so zvrchovanosťou Sýrie, musia starostlivo zvážiť svoje možnosti a niesť zodpovednosť (za svoje konanie)".

Izrael dlhodobo upozorňuje, že zaútočí na akékoľvek ciele, ktoré sa podieľajú na prevoze zbraní pre libanonské militantné hnutie Hizballáh, podporované Iránom, alebo iné teroristické zoskupenia. To isté podľa Izraela platí aj pre pokusy prepašovať do Libanonu sýrske zbrane, ktoré by mohli predstavovať hrozbu pre Izrael.

Po dnešnom vzdušnom údere na Sýriu Izrael presunul na sever krajiny dve batérie mobilného systému protivzdušnej obrany Železná kupola, pričom armádne velenie zdôraznilo, že ide o rutinný krok. Ako dodal izraelský rozhlas, batérie sú dislokované v blízkosti miest Hajfa a Safed.

Okrem toho dnes skoro ráno izraelská armáda zvýšila mobilizáciu svojich jednotiek pozdĺž libanonskej hranice a vyslala tam bojové lietadlá, vrtuľníky a prieskumné lietadlá, ktoré patrolujú nad farmami v oblasti Šibáa, Arkúbom, nad údolím Bikáa a ďalšími regiónmi na území Libanonu. Dočasné sily OSN v Libanone a pozorovatelia monitorujúci dodržiavanie prímeria tiež posilnili svoje hliadky pozdĺž modrej línie, stanovenej v roku 2000 po stiahnutí izraelských síl z Libanonu.

V súvislosti s najnovším vývojom v oblasti odložil dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu svoj odlet do Číny o dve hodiny a predsedal schôdzke, ktorej hlavnou témou bola Sýria.

Ako je známe, Izrael dnes v skorých ranných hodinách podnikol už tretí letecký útok v priebehu posledných troch dní. Cieľom dnešného útoku boli zbrane určené pravdepodobne pre libanonských militantov z hnutia Hizballáh. Vojenská aktivita Izraela zvýšila napätie medzi židovským štátom a Sýriou, Hizballáhom i Teheránom - ochrancom tejto šiitskej politickej a militantnej organizácie.

Iránsky minister obrany Ahmad Vahídí dnes pre tlačovú agentúru ISNA vyhlásil, že Izrael pred útokom "dostal zelenú od Spojených štátov".

Foto: TASR/AP
Už v súvislosti s piatkovým úderom izraelského letectva na Sýriu prezident USA Barack Obama uviedol, že právo komentovať udalosť prenecháva izraelskej vláde. Zopakoval svoj názor, že Izraelčania majú právo zabrániť presunom sofistikovaných zbraní pre organizácie, akou je aj militantné šiitské hnutie Hizballáh. USA považujú Hizballáh za teroristickú organizáciu. Na dnešný nálet Washington zatiaľ nereagoval.


Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že "sionistický režim a jeho spojenci chcú vyvolať národnostné a náboženské nepokoje medzi moslimskými krajinami". Vyzval preto krajiny regiónu, aby sa spojili a spoločne vystúpili proti Izraelu.

Predseda Ligy arabských štátov (LAŠ) Nabíl al-Arabí varoval, že nálety izraelských lietadiel na Sýriu budú mať pre región vážne dôsledky.

"Je to do očí bijúca agresivita a vážne porušenie suverenity arabského štátu..., ktoré môže mať vážne dôsledky na bezpečnosť a stabilitu regiónu," vyhlásil Arabí.

Arabí vyzval Organizáciu Spojených národov, aby "okamžite podnikla kroky, ktoré by zabránili zopakovaniu agresie tohto druhu".

Adnan Mansúr, poverený riadením libanonského ministerstva zahraničných vecí, dnes vyzval Ligu arabských štátov, aby zaujala rozhodný postoj k nedávnym náletom izraelskej armády na Sýriu. Mansúr obvinil Izrael, že tlačí región do "deštruktívnej konfrontácie" a naliehal LAŠ, aby "zabránila ďalšej eskalácii".

"Sýria má veľmi dôležité postavenie vo fronte, na ktorého čele stojí Irán. Irán (totiž) teraz testuje, ako bude postupovať Izrael i USA, keď bola prekročená 'červená' čiara. Podľa toho, čo sa teraz deje v Sýrii, zdá sa, že aspoň niektorí hráči červenú čiaru berú vážne," uviedol dnes Amos Jadlin, riaditeľ Inštitútu pre národné bezpečnostné štúdie.

Izrael uzavrel pre civilné lietadlá vzdušný priestor nad severom svojho územia
Jeruzalem 5. mája (TASR) - Velenie izraelskej armády dnes uzavrelo vzdušný priestor nad severom krajiny pre všetky civilné lietadlá.

Dôvod pre prijatie tohto opatrenia armáda neuviedla. Dodala však, že bude platiť niekoľko dní. Obmedzenie sa dotkne predovšetkým prístavného mesta Haifa, ktoré je jediným uzlom pre letecké spojenie na severe Izraela. Regionálna letecká spoločnosť Arkia medzičasom avizovala pozastavenie letov medzi Haifou a letoviskom Ejlat na pobreží Červeného mora s platnosťou do 9. mája.

Po dnešnom vzdušnom údere na Sýriu Izrael presunul na sever krajiny dve batérie mobilného systému protivzdušnej obrany Železná kupola, pričom armádne velenie zdôraznilo, že ide o rutinný krok. Ako dodal izraelský rozhlas, batérie sú dislokované v blízkosti miest Haifa a Safed.

Izraelské spravodajské servery informovali, že úrady mesta Haifa nariadili pripraviť kryty civilnej obrany a prijať ďalšie opatrenia pre prípad útokov zo Sýrie alebo z územia Libanonu.

Izraelskí politici ani predstavitelia ozbrojených síl doteraz oficiálne nepotvrdili, ale ani neodmietli správy o nálete izraelských lietadiel na Sýriu, ktorej terčom bola zrejme zásielka zbraní určených pravdepodobne pre libanonských militantov z hnutia Hizballáh. Podľa zdrojov sýrskej opozície bolo terčom náletu vojenské výskumné centrum Džamrája neďaleko Damasku.

Bez reakcie Izraela zostali aj vyhlásenia sýrskeho vedenia, podľa ktorého možno izraelské nálety interpretovať aj ako vyhlásenie vojny. Sýrski predstavitelia avizovali, že Sýria sa bude brániť všetkými dostupnými metódami.

Vojenská aktivita Izraela zvýšila napätie medzi židovským štátom a Sýriou, Hizballáhom i Teheránom - ochrancom tejto šiitskej politickej a militantnej organizácie.

Kým arabské štáty vyjadrili pobúrenie nad najnovším krokom Izraela, Organizácia Spojených národov vyjadrila hlboké znepokojenie nad najnovším vývojom v regióne a vyzvala všetky zainteresované štáty, aby sa zdržali ďalších nepriateľských krokov a správali sa zodpovedne. Vyhlásenie generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna ďalej pripomína, že OSN nemá k dispozícii žiadne podrobnosti o tom, čo sa vlastne stalo a nemá možnosť preveriť informácie médií z nezávislých zdrojov.