Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Prímerie v Homse predĺžia o ďalšie tri dni

Sýrski pracovníci Červeného kríža v Homse Foto: TASR/AP

V Homse evakuovali dnes ďalších 300 ľudí.

New York/Ženeva 10. februára (TASR) - Obe strany sýrskeho konfliktu sa dnes dohodli, že o ďalšie tri dni predĺžia prímerie v obliehanom meste Homs, kde sa cez víkend strieľalo na humanitárnych pracovníkov.

Zástupkyňa generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Valerie Amosová uvítala dohodu medzi sýrskou vládou a opozíciou o predĺžení humanitárneho prímeria v Homse. Dodala, že pracovníkov OSN a Sýrskeho arabského Červeného polmesiaca útočníci "zámerne napadli", keď sa snažili pomôcť ľuďom v Homse.

Amosová vyjadrila nádej, že predĺženie prímeria umožní evakuáciu väčšieho počtu civilistov a doručenie ďalších potrebných zásob, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Delegácie sýrskej vlády a opozície sa dnes zišli v Ženeve na druhom kole rokovaní mierovej konferencie o Sýrii. Prvé kolo sa skončilo pred desiatimi dňami bez dosiahnutia významnejšej dohody.

Medzinárodný vyjednávač pre Sýriu Lachdar Bráhímí bude v Ženeve v piatok rokovať s námestníkom ruského ministra zahraničných vecí Gennadijom Gatilovom a zástupkyňou amerického ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti Wendy Shermanovou, uviedla vo vyhlásení OSN.

Bráhímího plánované rokovanie so zástupcami Ruska a Spojených štátov oznámila OSN po tom, ako sa vyjednávač dnes osobitne stretol s delegáciou sýrskej vlády a opozičnou delegáciou - na začiatku druhého kola rokovaní, ktoré by mali trvať celý týždeň.

Z Homsu evakuovali ďalších 300 ľudí

Evakuácia ľudí v Homse.
Foto: TASR/AP Photo
Tristo ľudí dnes evakuovali z historického jadra sýrskeho mesta Homs, kde štvrtým dňom pokračujú humanitárne operácie v obliehanej oblasti ovládanej povstalcami.

Celkovo tak už zo starého mesta v Homse odišlo zhruba 1000 ľudí, uviedla tlačová agentúra Reuters. Povstalcov v oblasti, bojujúcich za zvrhnutie sýrskeho prezidenta Bašára Asada, pred vyše rokom obkľúčili vládne jednotky.

Sýrsku opozičnú delegáciu na mierových rokovaniach v Ženeve prvý raz posilnili aj zástupcovia povstaleckých brigád, bojujúcich proti Asadovi. K civilistom zo Sýrskej národnej koalície pribudol sedemčlenný vojenský a bezpečnostný tím.

Moskva navrhla schôdzku

Moskva dnes navrhla, aby sa zástupcovia Ruska, Spojených štátov a OSN na mierových rokovaniach v Ženeve stretli s delegáciami sýrskej vlády a opozície.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Michail Bogdanov povedal, že predstavitelia Ruska, USA a OSN by mohli mať spoločné rokovanie s oboma stranami sýrskeho konfliktu, alebo osobitné stretnutie s vládnou a opozičnou delegáciou, uviedla tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti.

Zo Sýrie dnes odišla tretia zásielka materiálu používaného v chemických zbraniach, niektoré ďalšie chemické látky boli zničené priamo v krajine, informovala spoločná skupina OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Množstvo odvezeného alebo zničeného materiálu nebolo zverejnené, ale OSN a OPCW vyzvali sýrske úrady, aby urýchlili "systematické, očakávané a dôležité kroky na zavŕšenie bezpečného odstránenia chemického materiálu".

Sýria nedokázala splniť plán OPCW, aby do 5. februára odviezla z krajiny chemické látky a prekurzory, ktoré deklarovala. Avšak podľa šéfky skupiny OSN a OPCW sýrska vláda nezdržala proces úmyselne.