Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sýria: Islamský štát začal prepúšťať unesených robotníkov z cementárne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prepustených je podľa tohto zdroja približne 170 z vyše 300 pracovníkov unesených z továrne pri meste Dumaj.

Londýn 8. apríla (TASR) - Bojovníci extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) prepustili dnes časť z desiatok robotníkov, ktorých uniesli tento týždeň z cementárne severovýchodne od Damasku. Agentúra DPA o tom informuje s odvolaním sa na údaje Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Prepustených je podľa tohto zdroja približne 170 z vyše 300 pracovníkov unesených z továrne pri meste Dumajr. Riaditeľ SOHR Rámí Abdarrahman vyjadril pre DPA presvedčenie, že IS nakoniec prepustí všetkých robotníkov, ponechá si však "30-40 strážnikov, pretože pracovali pre (sýrsky) režim".

Prví spomedzi robotníkov, ktorých prepustenie podľa DPA sprostredkovali "miestni hodnostári", sa už údajne vrátili do damaského regiónu.

Oblasť ležiaca približne 40 kilometrov severovýchodne od Damasku, kde sa nachádza uvedená cementáreň, bola v uplynulých dňoch dejiskom útoku IS na sýrske vládne sily. Sýrski aktivisti pre DPA uviedli, že tento "mohutný" útok mal byť odplatou vládnym silám za nedávne vyhnanie bojovníkov IS z historického mesta Palmýra.