Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Militanti z IS obsadili poslednú základňu vládnych síl na severe Sýrie

Sýrske opozičné sily v provincii Rakka Foto: TASR/AP

Väčšina vládnych síl sa po tom, ako im fundamentalisti umožnili evakuáciu, stiahla do púšte, kde sa preskupili a pokračujú v bojoch proti militantom v tejto oblasti.

Bejrút 25. augusta (TASR) - Militanti z hnutia Islamský štát (IS) získali plnú kontrolu nad kľúčovou sýrskou leteckou základňou v meste Taura, známeho tiež pod starším názvom Tabka.

Zariadenie bolo poslednou základňou vládnych síl v provincii Rakka na severovýchode krajiny, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

"Vojenské zariadenie v Tabke padlo do rúk bojovníkom z IS, ale sýrske vzdušné sily dnes ráno vykonali niekoľko útokov na základňu. Osud 150 sýrskych vojakov je stále neznámy," uviedol šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán, pričom dodal, že väčšina z nich pochádza zo sekty alavitov, kam patrí aj sýrsky prezident Bašár Asad.

Pri bojoch o základňu prišlo o život viac než 500 ľudí. Z nich bolo najmenej 346 džihádistov a vyše 170 príslušníkov sýrskej armády, pričom stovky ďalších osôb utrpeli zranenia, tvrdí SOHR. Ofenzíva IS sa začala minulý týždeň v utorok.

Väčšina vládnych síl sa po tom, ako im fundamentalisti umožnili evakuáciu, stiahla do púšte, kde sa preskupili a pokračujú v bojoch proti militantom v tejto oblasti.

IS, ktorý od júna obsadil rozsiahle územia na severe Iraku, vlani úplne ovládol celú provinciu Rakka v Sýrii, s výnimkou troch intenzívne bránených vojenských základní.