Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Kurdské milície popreli dohodu s Damaskom o vstupe do Afrínu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Turecký šéf diplomacie v pondelok vyhlásil, že jeho krajina je pripravená bojovať so sýrskymi vládnymi silami, ak vstúpia do kurdskej enklávy Afrín v Sýrii, aby tam chránili kurdských bojovníkov.

Damask 19. februára (TASR) - Sýrske kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) popreli v pondelok uzatvorenie dohody s vládou v Damasku o tom, aby sýrska armáda vstúpila do provincie Afrín v severnej Sýrii a pomohla odraziť tureckú ofenzívu, informovala agentúra Reuters.

"Žiadna dohoda nie je. Bola tu iba naša výzva sýrskej armáde, aby prišla a chránila hranicu," povedal v telefonickom rozhovore pre agentúru Reuters hovorca YPG Núrí Mahmúd.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v pondelok vyhlásil, že jeho krajina je pripravená bojovať so sýrskymi vládnymi silami, ak vstúpia do kurdskej enklávy Afrín v Sýrii, aby tam chránili kurdských bojovníkov.

Čavušoglu sa tak vyjadril po tom, ako sýrske médiá oznámili, že oddiely bojujúce po boku sýrskych vládnych síl vstúpia do Afrínu už v priebehu niekoľkých hodín. Malo ísť o výsledok dohody, ktorú cez víkend medzi sebou uzavreli kurdské milície YPG a sýrska vláda.