Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Termín rokovaní o urovnaní ozbrojeného konfliktu v Sýrii je neistý

Na snímke francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius. Foto: TASR/AP

Pozornosť medzinárodného spoločenstva v tejto súvislosti upútala situácia v obkľúčenom meste Madájá, kde za posledný týždeň od hladu ďalších zomrelo päť ľudí.

Abú Zabí 18. januára (TASR) - Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes počas návštevy v Abú Zabí vyhlásil, že nie je schopný potvrdiť, že rokovania o urovnaní ozbrojeného konfliktu v Sýrii sa začnú v naplánovanom termíne, teda 25. januára v Ženeve.

Vysvetlil, že pre predstaviteľov umiernenej sýrskej opozície je "veľmi ťažké" zúčastniť sa na takýchto rokovaniach, keď sú terčom bombardovania. Napriek tomu však Fabius vyjadril nádej, že mierové rokovania sa začnú.

Koordinátor sýrskej umiernenej opozície Riád Hidžáb už minulý týždeň počas návštevy v Paríži varoval, že žiadne rokovanie s vládou Damasku nebude možné, kým bude pokračovať bombardovanie civilného obyvateľstva v Sýrii.

Francúzsky minister sa dnes počas návštevy v Abú Zabí vyjadril aj k situácii obkľúčených sýrskych miest, pričom upozornil na nutnosť prijať dôveru vytvárajúce opatrenia, po ktorých uplatnení by blokády mohli byť ukončené.

Pozornosť medzinárodného spoločenstva v tejto súvislosti upútala situácia v obkľúčenom meste Madájá, kde za posledný týždeň od hladu ďalších zomrelo päť ľudí. Vyplýva to to zo správy OSN zverejnenej v noci nadnes v Ženeve.

Ľudia v meste Madájá zomierajú napriek tomu, že do mesta minulý týždeň dorazili dva veľké konvoje s humanitárnou pomocou. Za posledný mesiac následkom podvýživy alebo hladu podľahlo 32 ľudí.

OSN upozornila, že desiatky obyvateľov mesta nutne potrebujú špecializovanú pomoc. Na to je nutné do mesta vyslať desiatky zdravotníkov. OSN a sýrsko-arabskému Červenému krížu sa doteraz z mesta podarilo evakuovať len desať ľudí.

Podľa OSN je v povstalcami kontrolovanom meste Madájá, ktoré obliehajú sýrske vládne jednotky, na pokraji smrti vyše 400 ľudí, ktorí potrebujú neodkladnú evakuáciu za účelom lekárskej opatery. Na verejnosť prenikli zábery podvyživených ľudí, ktorí sú údajne nútení jesť trávu a listy.