Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Minister: Vojaci, ktorí vstúpia do Sýrie, sa vrátia domov v rakvách

Walíd Mualim Foto: TASR/AP

Šéf sýrskej diplomacie svojím vyjadrením uzavrel týždeň, v ktorom zlyhali snahy OSN o začatie nepriamych rokovaní o mieri medzi sýrskou vládou a opozičnou delegáciou v Ženeve.

Damask 6. februára (TASR) - Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim dnes varoval, že ak do Sýrie vstúpia zahraničné pozemné vojenské sily, "vrátia sa domov v drevených rakvách", citovala ho tlačová agentúra AP.

"Akákoľvek pozemná intervencia v Sýrii, bez súhlasu sýrskej vlády, bude považovaná za agresiu, ktorej by mal odporovať každý jeden sýrsky občan," povedal dnes Mualim na tlačovej konferencii v Damasku. "S ľútosťou musím povedať, že sa vrátia domov v drevených rakvách".

Saudská Arábia tento týždeň vyjadrila ochotu vyslať svoje pozemné sily do Sýrie v rámci boja proti militantom z organizácie Islamský štát (IS), ak s tým budú súhlasiť lídri Američanmi vedenej koalície počas nadchádzajúcej schôdzky v Bruseli.

Brigádny generál Asírí uviedol, že Saudská Arábia za zapojila do leteckých útokov proti IS, ktoré sa začali v septembri 2014 pod vedením USA, a teraz ponúka pozemné jednotky.

Podľa slov Mualima konvenčná múdrosť a logika naznačujú, že nápad vyslať saudskoarabských vojakov do Sýrie je pritiahnutý za vlasy, ale "vzhľadom na bláznivé vedenie Saudskej Arábie nič nie je pritiahnuté za vlasy".

Šéf sýrskej diplomacie svojím vyjadrením uzavrel týždeň, v ktorom zlyhali snahy OSN o začatie nepriamych rokovaní o mieri medzi sýrskou vládou a opozičnou delegáciou v Ženeve.

Neúspech rokovaní majú na svedomí z veľkej časti ofenzívy sýrskych vládnych síl vrátane ofenzívy na Aleppo, kedysi najväčšie mesto v Sýrii. Ofenzívu na Aleppo, ktorá má za cieľ obkľúčiť povstalecké bašty v meste, podporujú intenzívne ruské nálety. Z oblasti smerom k uzavretým tureckým hraniciam tisíce obyvateľov.

Postup sýrskych vládnych síl podľa Mualima naznačuje, že sa päť rokov trvajúca vojna v Sýrii chýli ku koncu. "Môžem povedať, vzhľadom na úspechy našich ozbrojených síl... že sme na ceste k ukončeniu konfliktu," citovala ho dnes AP. "Či sa vám to páči alebo nie, naše úspechy na bojisku naznačujú, že smerujeme k ukončeniu krízy," dodal.

Reprezentanti opozície povedali, že od nich nemožno očakávať, že budú vyjednávať v Ženeve v čase, kedy sýrska vláda a jej spojenci vrátane Ruska vystupňovali útoky na bašty povstalcov.

Mualim dnes naznačil, že reprezentanti opozície v Ženeve nie sú "skutoční Sýrčania", pretože počúvajú príkazy Saudskej Arábie. Argumentoval, že opozícia nikdy nemala v úmysle viesť seriózne rokovania. "Neprišli, aby nadviazali dialóg, nemali také príkazy," pokračoval.

A dodal, že sýrska vláda je pripravená viesť dialóg so Sýrčanmi, bez stanovovania si akýchkoľvek podmienok vopred.