Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Sýria musí vyslať jasný signál o svojom záväzku k mieru, tvrdí šéf OSN

Foto: TASR/AP

Šéf Spojených národov zdôraznil, že sýrska vláda musí plne implementovať svoje pôvodné záväzky, týkajúce sa jej konania a rozmiestnenia vojenských jednotiek.

New York 19. apríla (TASR) - Sýria plne nesplnila úlohu stiahnuť vojenské jednotky a ťažké zbrane z miest a musí vyslať "jasný signál" o svojom záväzku k mieru. Uviedol to v noci nadnes generálny tajomník OSN Pan Ki-mun na rokovaní Bezpečnostnej rady (BR) OSN.

Rozšírená pozorovacia misia s počtom až do 300 osôb doplní predsunutý tím medzinárodných pozorovateľov OSN, dodal Pan. Budú dohliadať na krehké, iba týždňové prímerie medzi jednotkami vernými prezidentovi Bašárovi Asadovi a opozičnými bojovníkmi.

Šéf Spojených národov zdôraznil, že sýrska vláda musí plne implementovať svoje pôvodné záväzky, týkajúce sa jej konania a rozmiestnenia vojenských jednotiek. Pripomenul, že v posledných dňoch znovu pribudlo násilných incidentov a obetí.

V Irbíne na predmestí Damasku sa strieľalo aj v čase, keď mesto navštívil päťčlenný predsunutý tím medzinárodných pozorovateľov Spojených národov.