Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Červený kríž vyzval na zastavenie bojov vo Východnej Ghúte

Na najmenej 250 mŕtvych stúpol počet civilistov, ktorí od nedele zahynuli pri útokoch sýrskych vládnych síl a ich spojencov na oblasť Východná Ghúta ležiacu pri sýrskej metropole Damask. Medzi usmrtenými je najmenej 58 detí a 42 žien. Ďalších vyše 1200 osôb utrpelo pri náletoch a delostreleckej paľbe zranenia. Foto: TASR/AP

Nemocnice sú podľa organizácie preplnené, zdravotnícky personál už nedokáže zvládať vysoký počet zranených a v oblasti už nie je dostatok liekov ani iných potrieb.

Bejrút/Paríž 21. februára (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v stredu oznámil, že v povstalcami kontrolovanej oblasti Východná Ghúta pri sýrskej metropole Damask zahynulo od 4. februára najmenej 346 ľudí. O život prišli pri bombardovaní sýrskou vládou a jej spojencami, ktoré zintenzívnili práve od spomínaného dátumu.

Úrad v stredajšom oznámení napísal, že zranenia utrpelo ďalších 878 osôb, väčšinou pri náletoch na obytné štvrte. A 92 spomedzi zabitých civilistov údajne zahynulo v pondelok za jediný 13-hodinový časový úsek.

Úrad dodal, že údaje nie sú ani zďaleka úplné, pretože ich dokumentujú uprostred chaosu a skazy.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn vyzval na okamžité zastavenie nepriateľských akcií. Povedal, že bombardovanie opakovane zasahuje preplnené nemocnice, čo znamená, že stovky ľudí s mimoriadne vážnymi zraneniami čelia pomalej a bolestivej smrti.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyhlásil, že Francúzsko "ostro" odsudzuje bojové akcie v sýrskej oblasti Východná Ghúta pri Damasku, ktorú majú pod kontrolou povstalci.

Macron na tlačovej konferencii v Paríži povedal, že "(sýrsky) režim a niektorí jeho spojenci sa rozhodili mieriť na civilné obyvateľstvo a na určitých odporcov".

Francúzsky líder vyzval na "prímerie", ktoré umožní evakuáciu civilistov a "čo najskorší" prísun humanitárnej pomoci do oblasti.

Macron tiež apeloval na "okamžité prijatie" rezolúcie OSN o tejto záležitosti, informovala tlačová agentúra AP.

Generálny tajomník OSN António Guterres tiež vyzval na okamžité prerušenie "všetkých bojových akcií" v povstalcami ovládanej Východnej Ghúte, kde podľa jeho slov žije "v pekle na zemi" 400.000 ľudí.


Šéf OSN vyhlásil, že pozastavenie bojov musí viesť k doručeniu humanitárnej pomoci pre všetkých, čo sú v núdzi, a k evakuácii okolo 700 ľudí, ktorí naliehavo potrebujú lekársku starostlivosť.

Guterres v stredu Bezpečnostnej rade OSN povedal, že "pred našimi očami sa odvíja ľudská tragédia a podľa môjho názoru nemôžeme dovoliť, aby táto príšerná situácia pokračovala".

Generálny tajomník OSN privítal úsilie Švédska a Kuvajtu - obe krajiny totiž pracujú na návrhu rezolúcie rady o humanitárnej kríze v Sýrii, pričom rezolúcia žiada 30-dňové prímerie.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) tiež v stredu žiadal zdržanlivosť v Sýrii a umožnenie prístupu k raneným. Reagoval tak na stupňovanie bojov v sýrskej metropole Damask a v jej okolí v posledných dňoch, keď dochádza k veľkému krviprelievaniu.

Podľa organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii bolo od nedeľného večera pri náletoch vlády na Východnú Ghútu zabitých najmenej 260 ľudí.

MVČK v stredajšom vyhlásení napísal, že zdravotnícky personál vo Východnej Ghúte už nedokáže zvládať vysoký počet zranených a v oblasti už nie je dostatok liekov ani iných potrieb.

Vedúca delegácie MVČK v Sýrii Marianne Gasserová uviedla, že "ranené obete zomierajú len preto, že ich nie je nemožné včas ošetriť". Apelovala, aby skupiny humanitárnych pracovníkov z MVČK pustili do spomínanej oblasti, nech môžu raneným pomôcť.

Sýrsky lekár Walíd Awata pôsobiaci na predmestiach Damasku, ovládaných povstalcami, upozornil, že počet obetí bombardovania sýrskou armádou je taký veľký, že nemocnice v oblasti sú už preplnené.

Awata je anestéziológ, pracujúci v nemocnici v meste Zamalká, ktoré sa nachádza v bombardovanej oblasti Východná Ghúta. Podľa jeho slov nemocnica má len 17 lôžok, ale v utorok neskoro večer prijala 82 pacientov. To niekoľkonásobne prekračuje skromnú kapacitu nemocnice.

"Museli sme im infúziu a ďalšiu liečbu poskytovať na dlážke," povedal lekár pre agentúru AP.

Anestéziológ dodal, že nemocnicu v utorok zasiahli barelové bomby, ako aj občasná delostrelecká paľba. Zdravotnícke zariadenie, tak ako mnoho nemocníc v tejto oblasti, museli presťahovať do podzemia, aby pacientov chránili pre náletmi.

Nikto neutrpel zranenia, ale poškodený bol generátor, nádrže s vodou a niekoľko sanitiek.