Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Autá s humanitárnou pomocu už vošli do obliehanej sýrskej Madáje

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vojna v Sýrii pripravila o život za takmer päť rokov už približne štvrť milióna ľudí, zničila krajinu a stala sa aj liahňou radikálnych islamistov.


Damask 11. januára (TASR) - Najmenej tri nákladné vozidlá so zásobami potravín a liekov určených obliehanému sýrskemu mestu Madájá neďaleko libanonskej hranice už vošli do jeho ulíc. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Humanitárna pomoc do Madáje, ktorú obliehajú dlhé mesiace vládni vojaci a ich spojenci, je súčasťou rozsiahlej humanitárnej operácie, podporovanej Organizáciou Spojených národov (OSN) vo vojnou trpiacej Sýrii.

Humanitárny konvoj vyrazil z metropoly Damask a má súčasne namierené aj do šiitských dedín Fúa a Kafarjá v provincii Idlib, ktoré obliehajú protivládni povstalci bojujúci za zvrhnutie prezidenta Bašára Asada.

Reportéri agentúry AP na okraji Madáje informovali, že tri nákladné vozidlá vstúpili do mesta dnes večer. Čakali na ne zhromaždení obyvatelia, ktorí dúfali, že si odnesú zúfalo potrebnú pomoc ako jedlo či lieky.

Vyslanie humanitárnej pomoci pre tisíce ľudí, ktoré v troch uvedených lokalitách uviazli v dôsledku bojov a trpia podvýživou, je výsledkom dohody bojujúcich strán, spresnili predstavitelia Červeného kríža.

Obyvatelia všetkých troch lokalít nemajú možnosť získať potraviny ani v okolí kvôli mínovým poliam a ostreľovačom.

Podľa aktivistov počas uplynulých týždňov v týchto oblastiach zomrelo na podvýživu niekoľko ľudí, pričom podmienky v Madáji blízko metropole Damask sú "extrémne zúfalé", uviedla stanica BBC.

Približne 4,5 milióna obyvateľov Sýrie žije v ťažko dostupných oblastiach. Takmer 400.000 ľudí je v 15 obkľúčených lokalitách bez prístupu k nevyhnutnej, život zachraňujúcej pomoci.

Vojna v Sýrii pripravila o život za takmer päť rokov už približne štvrť milióna ľudí, zničila krajinu a stala sa aj liahňou radikálnych islamistov. Konflikt zároveň rozdelil regionálnych spojencov a globálnych hráčov, ktorí v ňom podporujú opačné strany.